Публикувано на 21 февруари, 2018

Дойде ли „време разделно” за българския футбол

Съзерцателно

30 ноември, 2016 година

 

автор:Виктор Кирков

*назаем от Терминал 3

 

 

 

Преди няколко дни вечният „коректив” в българския футбол Венцислав Стефанов предсказа, че „настъпва време разделно за всички, не само за политиците”. „Всички искаме да живеем в нормална държава, да гледаме нормален футбол. Не да има за едни, а за други да няма“, коментира още председателят на управителния съвет на ПФК „Славия”.

 

 

Нуждата от промяна в българския футбол отдавна е видима както за зрителите, така и за клубовете. Достатъчен аргумент в подкрепа на това твърдение са слабото първенство, негативните резултати на родните отбори в международни срещи и перманентно празните трибуни на стадионите в страната. Последният мач на националния отбор на България срещу Беларус беше гледан на живо от около 2000 души на ст. „Васил Левски”. Приблизително толкова имаше и на домакинските срещи „Левски” и „ЦСКА – София” в края на изминалата седмица. Двубоите на шампиона „Лудогорец” от Шампионската лига срещу ПСЖ и „Базел” също запълниха по-малко от половината от капацитета на националния стадион. Индикации за промяна в българската футболна конюнктура обаче не се забелязват, а „пророчеството” на по-известния като Венци Стефанов ръководител на „Славия” на пръв поглед изглежда като поредната илюзия, подхвърлена през медиите на изстрадалите фенове. Не може да се отрече обаче, че футболният доайен в клуба от „Овча купел” притежава осезаемо влияние в родния футбол и думите му не бива да бъдат пренебрегвани напълно.

 

Кой всъщност е футболният „пророк”

 

Венци Стефанов е сред съоснователите на бившата застрахователна групировка СИК (според неговите собствени свидетелства). Той влезе в българския футбол през 1995 г., когато все още работеше в Първа източна международна банка, която днес носи името Интернешънъл Асет Банк и много медии свързват собствеността й със същите застрахователи. По това време хора от ръководството на СИК придобиха акциите и на футболен клуб „Славия”. През ноември 1995 година именно клубът от „Овча купел” издигна кандидатурата на Иван Славков (Батето) за шеф на БФС, а след избора му Венци Стефанов стана вицепрезидент на футболната централа. Половин година по-късно „Славия” спечели шампионската титла и Купата на България. Председателят на управителния съвет на „Славия” често споделя пред медиите, че и до днес клубът от „Овча купел” е подпомаган финансово от друг от основателите на СИК – Младен Михалев.

 

Дълго време Стефанов беше опозиция на ръководството на футболния съюз след 2005 година, когато президент на централата стана Борислав Михайлов. Бившият вратар спечели тогава изборите срещу Иван Славков, чиято кандидатура беше издигната отново от „Славия” и пет други клуба. През февруари 2014 г. обаче Стефанов се завърна сред членовете на изпълкома на БФС, където все още са и хората, които открито критикуваше.

 

Макар доста от критиките му да са аргументирани, той понякога сменя мнението си в зависимост от интересите на неговия клуб. Дълго време Стефанов лобираше за шампионат с 10 отбора и през миналия сезон промяната беше реализирана. Например през това лято обаче ръководителят на „Славия” гласува за увеличаване на броя на отборите в първенството на 14. Стефанов беше в основата на избирането на Стефан Капралов за президент на Българската професионална футболна лига през 2010 г., като впоследствие неуспешно се опита да използва това, за да поеме управлението на турнирите в професионалния футбол. БФС обаче отхвърли предложението за съвместно администриране на състезанията с лигата. Така ролята на Капралов в българския футбол през последните 6 години се ограничи основно до разбъркване на топките с имената на отборите при жребия в турнира за Купата на България. За мениджър на лигата той назначи Атанас Караиванов, понастоящем изпълнителен директор на фирмата „Футбол Про Медиа”, която държи телевизионните и рекламни права за футболното първенство и е основен дразнител за Венци Стефанов.

 

Кой попада под прицела на Венци Стефанов

 

Въпреки че Борислав Михайлов е президент на БФС вече 11 години, Стефанов почти никога не си е позволявал да го критикува персонално и периодично споделя, че не вижда по-достоен претендент за поста му. Честа жертва на пиперливия му език обаче са членовете на изпълкома на БФС Йордан Лечков и Кирил Домусчиев.

Председателят на КРИБ е в явен конфликт на интереси по отношение на телевизионните и рекламните права на българското футболно първенство. Заедно с брат си Георги Домусчиев той е съсобственик във фирмата „Адванс пропъртис” ООД. Това дружество пък е едноличен собственик на фирмата „Футбол Про Медиа”. Телевизионните права компанията придобива от Българския футболен съюз, в чието ръководство Домусчиев също фигурира. Третата страна по договора са футболните клубове, но председателят на КРИБ по документи не е сред акционерите на „Лудогорец”, макар да се афишира като собственик на шампиона.

Венци Стефанов влезе в остър конфликт с Кирил Домусчиев това лято, като дори си позволи да го заплашва с премиера в оставка Бойко Борисов. „Българският футболен съюз робува на Кирил Домусчиев, но скоро на Бойко Борисов ще му писне. Ако Борисов, на когото все се оплакват, е толкова футболен и спортен човек, би трябвало да ги вижда тези работи и да удари по главата нахалниците. Явно не му е кипнало до такава степен или изчаква”, каза Стефанов през септември в предаването „Спорно за спорта” на телевизия BiT. Ръководителят на клуба от „Овча купел“ никога не е криел близостта си с Борисов и дори организира среща между него и президенти на клубове по футболни въпроси по време на първия мандат на премиера в оставка.

 

 

Какво може да последва от котерийните борби във футбола

 

Бойко Борисов дълго време поддържаше отлични взаимоотношения с Домусчиев, като дори пристигна в Разград за откриването на трибуна „Моци“ на стадиона на „Лудогорец“ с хеликоптер на правителствения „Авиоотряд 28“. Самата трибуна беше построена за 5 млн. лв. основно с финансиране от правителствената програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“, създадена от кабинета на Пламен Орешарски. Два милиона от тях обаче бяха отпуснати от второто правителство на Борисов. Взаимоотношенията между премиера в оставка и Домусчиев се влошиха в началото на тази година, когато председателят на КРИБ поиска оставката на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, в случай че убиецът на Александър Антов (собственик на модна къща „Агресия“) не бъде открит в кратки срокове.

 

Недоволството към Домусчиев в българския футбол е повсеместно, имайки предвид че клубът му „Лудогорец“ няма сериозна конкуренция в българското първенство и изглежда абониран за шампионската титла в Първа лига и в следващите няколко сезона. Често клубовете в шампионата изразяват претенции и към съдийските отсъждания в мачовете си с тима от Разград. Към момента Домусчиев успява да парира недоволството на колегите си чрез собствеността си във „Футбол Про Медиа“, тъй като парите от телевизионни и рекламни права са сред малкото средства, които влизат в отборите на пазарен принцип. Именно това е и причината публичните критики на Венци Стефанов да са насочени основно в тази посока. Друг формален повод за недоволство на футболния ръководител се явява отмяната на правилото за задължително участие на играчи до 21 години в мачовете от Първа лига. Стефанов твърди, че промяната се е случила след лобиране на Домусчиев сред членовете на изпълкома. Ръководителят на „Славия“ често намеква и за оказване на нерегламентирано влияние от страна на „Лудогорец“ при сформиране на националните отбори на България.

Настоящото разпределение на влиянието в българския футбол трудно би могло да бъде променено, а единствената възможност това да се случи е развалянето на тристранния договор за телевизионните и рекламните права на първенството между БФС, „Футбол Про Медиа“ и футболните клубове. Този контракт обаче няма реална алтернатива към момента и по всяка вероятност Венци Стефанов ще се опита да възроди идеята си отпреди 5 години за pay-per-view телевизия, която да е собственост на самите клубове. Развитието на технологиите в последните години определено дава възможност за подобно решение.

 

С оглед на деликатната политическа ситуация, в която Борисов попадна след президентските избори и последвалата оставка на правителството му, намесата му във футбола изглежда отлична алтернатива за връщане на част от популярността му.

 

Възможно ли е излизане от кризата

 

Настоящият Изпълнителен комитет на БФС, който в основата си е непроменен от 11 години, доказа, че не притежава необходимия капацитет да развие българския футбол. До края на мандата на настоящите ръководители остава повече от година, а Борислав Михайлов, който заяви, че няма да се кандидатира за поста отново, към момента изглежда несменяем. Преди броени дни БФС официално откри новата национална футболна база в Бояна на стойност около 11 млн. евро, финансирана почти изцяло от УЕФА. На откриването на инфраструктурния проект присъства и президентът на европейската футболна централа Александър Чеферин, който не спести суперлативи за Борислав Михайлов. Президентът на БФС е член на изпълкома на УЕФА и вероятно влиянието му в централата в Нион е основният фактор за изграждането на базата. Съоръжението в Бояна обаче трудно би могло да намали недоволството от работата на ръководителите в националната футболна асоциация, както и построените магистрали не помогнаха на партия ГЕРБ на президентските избори. Реална промяна обаче може да се очаква едва на изборите през пролетта на 2018 година, освен ако Борислав Михайлов не насрочи преди това извънреден изборен конгрес на БФС. А дотогава остава да се надяваме българският футбол просто да оцелее.

 
*снимка: unsplash.com