Публикувано на 11 април, 2018

Възпитаничка на „Център на надеждата” заминава на космически лагер

Добродневно

Симона Маркова е сред одобрените кандидати за обучение в Space Camp Turkey

един от трите в света, създаден по модел на NASA

 

 

 

 

 

 

Симона Маркова от столичния квартал „Факултета“, която е сред възпитаниците на „Център на надеждата”, беше одобрена за обучение в Space Camp Turkey от Център за творческо обучение. 13-годишната ученичка получи възможността да посети един от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, конкурирайки се със стотици деца от цяла България. Учебно-тренировъчният лагер, който се намира в град Измир, Турция, е единственият функциониращ в Европа.

Програмите в космическия център дават възможност на деца и младежи на възраст от 9 до 15 години с

интереси в науката

 

да преживеят незабравими емоции в Space Camp Turkey, като се посветят на работа със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията. Облечени в скафандри, участниците тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, като това са само част от активностите в Space Camp Turkey. След преминаване на програмите участниците получават престижни сертификати, които им осигуряват ценно предимство в голям брой училища и университети по света.

Всяка година десетки деца и младежи от България получават шанс да се включат в космическия лагер чрез конкурс, организиран от Център за творческо обучение – официален координатор за България на програмата Space Camp Turkey. Желаещите да участват в състезанието трябва да представят есе от 400 думи или видео представяне на есето с дължина 5 минути. Тази година темите за Space Camp Turkey 2018 бяха:

  1. Създадено за Космоса – използвано на Земята.
  2. Космическите пионери.
  3. Спорт в Космоса.

 

Симона Маркова представи есе на тема „Спорт в космоса“, което я нареди сред финалистите на конкурса за Space Camp Turkey 2018 г. Възпитаничката на „Център на надеждата“ ще има възможността да се включи безплатно в тазгодишния космически лагер, след като

Център за творческо обучение и „Спортс Мениджмънт България”

ще си поделят таксата за нейното участие

 

„Много се зарадвах! Еуфорията беше голяма! Не го очаквах, наистина… Някак си не вярвах, че точно мен ще изберат от всички кандидати. Животът ми много се промени, откакто посещавам „Център на надеждата“. И аз самата много се промених“, споделя Симона.

 

 

Преди не общувала кой знае колко, дори често избягвала разговори. Сега има много приятели, с които споделя вълненията си и тренира футбол и баскетбол. Симона изтъква, че е и по-позитивна, дори когато става въпрос за математика. А

мечтата й е да стане учител и

да преподава по метода Сугестопедия

 

Желанието й несъмнено се е породило под влиянието на Ина Петкова, която преподава английски език в „Център на надеждата“:

 

 

„Много обичам кака Ина, наистина! Тя е сред хората, които имат най-голям принос в моя живот! Тя ми е модел за подражание! Винаги ме разбира и има голяма човещина, което в днешно време много рядко се среща. Като човек е много позитивна, за мен е пример и започвам и аз да се променям от такава гледна точка. Искам да стана като нея!“.

 

 

Симона започна обучението си в „Център на надеждата“ от неговото откриване на 1 октомври миналата година. Центърът, който се намира в столичния квартал „Красна поляна“, е уникален проект за България, тъй като съчетава спортни дейности, изграждащи личностни качества, сугестопедично обучение по български и английски език и математика и арт занимания, целящи да вдъхновят децата и да ги провокират да изявяват талантите си,

като реализират пълния си потенциал

 

Това са и основните дейности, чрез които специалистите, посветили се на мисията на „Център на надеждата”, помагат на деца от социално рискови групи да израснат в знанията и в поведението си, а резултатите вече са налице.

 

Центърът е изграден като част от проекта „Иновативни форми за активно включване на социално уязвими групи” на „Спортс Мениджмънт България“. Проектът се реализира по процедура „Активно включване” на Оперативна програма за развитие на човешките ресурси с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд.

 

„Спортс Мениджмънт България” ръководи и друг популярен проект – „Отбор на надеждата”, който от години дава възможност за промяна на стотици младежи от социално рискови групи чрез футболни тренировки и участие на световни първенства по футбол за бездомни хора. Този проект постига 100% успеваемост при социалната интеграция на националните състезатели, представящи България, от създаването си през 2011 година досега.