Публикувано на 11 май, 2018

Разговори за мечти в „Център на надеждата” преди фестивала на науката

Добродневно
Любов Костова, директор на Британски съвет България, разкри необятен свят от впечатляващи открития и закодирани закономерности
 

 

 

 

„Да поговорим за мечти!”, прикани Любов Костова децата в „Център на надеждата”, когато преди дни се срещна с тях, за да ги покани на Софийския фестивал на науката, който ще се проведе от 10 до 13 май в „София Тех Парк”. И разговорът продължи близо час, защото възпитаниците на „Център на надеждата” мечтаят смело и задават щури въпроси. А както и Любов ги увери, в науката особено се ценят щурите въпроси, защото именно с тях започва пътят към поредното впечатляващо откритие.

 

Има ли математика във футбола и танците? Какво е заимствано от природата за изработването на специалните ръкавици за катерене по стени, за бутонките на футболистите и специфичните спортни екипи? И как математиците са изчислили красотата?... Тези и още десетки други въпроси бяха повдигнати и обсъдени на срещата на децата от „Център на надеждата” с Любов Костова, директор на Британски съвет България и съосновател на Софийския фестивал на науката.

 

С широка усмивка тя ги поощряваше да питат за всичко, което им хрумни, дори ако въпросите им звучат наистина необичайно. Защото именно въпросите са особено важни както в науката, така и в живота. С тях започва търсенето. Включително и на нови мечти.

 

„Мечтите са, за да се постигат, а след това да се търсят нови”, каза Любов след като всички деца споделиха за какво мечтаят.

 

Увери ги, че единствено те могат да избират мечтите си, а и сами са отговорни за сбъдването им. Тук и ценният съвет на Любов да не се укоряват, ако не са постигнали нещо, което много силно са искали. Вместо това да си кажат: „Това не го направих, но направих нещо друго, намерих си нова мечта!”.

На срещата в „Център на надеждата” бяха обсъдени още как изглеждат учените, с какво точно се занимават, пред какви важни въпроси са изправени днес и кои са професиите на бъдещето. Разбира се, Любов Костова детайлно описа всички чудни открития, които децата ще направят на Софийския фестивал на науката, както и какви забавления ги очакват там.