Публикувано на 14 май, 2018

Децата от „Център на надеждата” бягаха с диви животни, опознаха Космоса и управляваха роботи

Добродневно

 

Вълшебни моменти имаха децата от „Център на надеждата” на Научния фестивал, който се проведе в София Тех Парк от 10 до 13 май. Обиколката на пространството, изпълнено с най-различни щандове, бе не само много поучително, а и забавно.

 

Детският смях зазвъня още с пристигането, когато вниманието им привлякоха свирещи портокали.

 

 

Последва разглеждане на лего роботи, които се управляват с дистанционно и имат сензори, които им позволяват да те следват. А след това децата станаха част от презентация, от която научиха как работят сателитите и имаха възможност сами да изследват с тях мечтани дестинации.

 

 

Посетиха презентацията „На гости на Слънцето”, на която астрофизикът д-р Камен Козарев от Института по астрономия към БАН разказа за предстоящите космически мисии „Solar Orbiter” на Европейската космическа агенция и „Parker Solar Probe” на НАСА. Д-р Козарев разясни още какви инструменти ще са нужни в мисиите към Слънцето и какво се очаква да се открие за него. На презентацията присъства и Симона Маркова, която спечели обучение в Space Camp Turkey – един от трите в света, създаден по модел на NASA. Тя се запозна лично с д-р Козарев, който, разбира се, вече знаеше за успеха й и поговориха за космическия лагер.

Следващата точка в програмата на децата включваше надбягване с животни. Състезанието на специалната дигитална писта бе организирано от NatGeo Wild и позволи на децата да се надпреварват в реално време с гепард, слон, черна мамба, лъв, тигър и даже охлюв.

 

 

 

Децата от „Център на надеждата” научиха още за експедиция в Антарктика, при която са използвани осем робота, дарени от „Makeblock”. Машините били снабдени със сензори за измерване на температурата, налягането, влажността, слънчевата радиация, височината и локационните данни. „Антарктика Роботикс Академи” е българо-португалски проект и има за цел стотици деца да опознаят ледения континент чрез дистанционни физични измервания. Апаратурата ще бъде дарена на български и португалски училища. Повече по темата децата научиха от Людмила Филипова от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и член на Асоциацията на младите полярни изследователи в България, и португалският учен Нуно Пирейра от Университета в Бежа. Те пренесоха публиката на ледения континент чрез 360-градуса виртуална реалност.

Децата участваха и в събитие на „Мтел”, посветено на модерните професии, управляваха дрон и видяха отблизо оборудване за космическа мисия.