Публикувано на 18 май, 2018

София приема световното първенство по футбег

Добродневно
 

 

 

София ще бъде домакин на 39-ото световно първенство по футбег от 22 до 28 юли тази година. Кандидатурата на българската столица беше подкрепена единодушно от всички членове на изпълнителното бюро на Международната асоциация на играчите по футбег. Събитието ще бъде организирано съвместно от компанията „Спортс Мениджмънт България“ и най-големия клуб в страната в този вид спорт Urban Komba Footbag.

 

 

 

 

В турнира ще се включат около 120 играчи от над 15 държави, като участие са заявили най-добрите състезатели в света към този момент. Състезанието ще се проведе под патронажа на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. Партньор на първенството стана парк-хотел „Москва“, който ще подслони състезателите на преференциални цени.

 

Световният шампионат ще се проведе в две основни направления – фрийстайл и хек на мрежа. Във фрийстайла всеки състезател представя своя хореография от различни трикове и комбинации с тях на фона на избрана от него музика. Турнирът в тази дисциплина ще се проведе на наскоро ремонтираните кортове в парк „Заимов“.

 

Хекът на мрежа е спорт, който се играе на сингъл или от отбори по двама човека на игрище за бадминтон, където играчите удрят топчето само с крака (от коляно надолу). При игра от двама в отбор, общият брой удари на отбор е три, като играч няма право на два последователни удара и няма право да задържа топчето. При единици максималният брой удари на човек е два. Освен ударите от ниска позиция на топчето, играчите изпълняват атрактивни забиващи и блокиращи удари, което прави този спорт доста зрелищен. Шампионатът по хек на мрежа ще се проведе в зала „София“ в Борисовата градина.