Публикувано на 22 юли, 2018

Успешен старт за България на световното по футбег в София

Добродневно
Кени Шулц

 

 

 

Иван Станев се класира за 1/8-финалите на световното първенство по футбег в дисциплината хек на мрежа на сингъл, след като завърши на първо място в своята квалификационна група в първия ден на турнира. Българинът, който е единадесети в ранглистата на турнира, спечели и двата си мача в груповата фаза. Същевременно другият основен състезател на България Росен Русев успя да вземе една победа и завърши втори в своята група. В понеделник състезателят от Стара Загора ще играе допълнителна квалификация за влизане в 1/8-финалите. Общо 33 играчи се включиха в състезанието на сингъл и бяха разделени в групи по трима души. 

 
 

Тридесет и деветият световен шампионат по футбег се провежда в столичната зала „София“ от 22 до 28 юли. Събитието се организира съвместно от компанията „Спортс Мениджмънт България“ и най-големия клуб в страната в този вид спорт Urban Komba Footbag. В турнира ще вземат участие общо 80 състезатели от 15 различни държави.

 

В състезанието на сингъл се включи и живата легенда на футбега Кени Шулц от САЩ. Той има основна заслуга за развитието на този спорт в родината му, а впоследствие и по света. 52-годишният американец има 45 световни титли във витрината си от различните дисциплини на играта, като всички без една успява да спечели до 1996 година. На предишното първенство на планетата през 2017 година той завърши на трето място. Шулц също се класира за 1/8-финалите в София, след като взе две победи в първия ден на турнира.

 

 

Кени Шулц

 

 

Световният шампионат се провежда в две основни направления – фрийстайл и хек на мрежа. Във фрийстайла всеки състезател представя своя хореография от различни трикове и комбинации с тях на фона на избрана от него музика. Хекът на мрежа е спорт, който се играе на сингъл или от отбори по двама човека на игрище за бадминтон, където играчите удрят хека само с крака (от коляно надолу). При игра от двама общият брой удари на отбор е три, като играч няма право на два последователни удара, както и да задържа хека. При единици максималният брой удари на човек е два. Освен ударите от ниска позиция на хека, играчите изпълняват атрактивни забиващи и блокиращи комбинации, което прави този спорт изключително зрелищен.

 

Футбегът e измислен през 1972 година в американския град Орегон от Майк Маршал, който ритал ръчно направена торбичка пълна с боб, за да се възстанови по-бързо от тежка травма. Той е бил забелязан от Джон Сталбъргър, който развива тази активност в спортна дисциплина.