Публикувано на 27 юли, 2018

Български тандем е шести на световното по футбег

Добродневно

Българският тандем Росен Русев и Иван Станев завърши шести в дисциплината хек на мрежа на световното първенство по футбег, което се провежда в столичната зала „София“. Двамата представители на Urban Komba Footbag Bulgaria загубиха ¼-финалния си двубой след оспорвана битка с канадеца Люк Легол и французина Себастиен Майле. Русев и Станев паднаха в първия гейм с 10:15, но взеха втория с 15:11. За съжаление, в тайбрека българите отпаднаха физически и допуснаха поражение с 2:15.

 

 

В надпреварата за разпределението на местата от 5 до 8 в крайното класиране Русев и Станев надиграха друг тандем със състезател от България – Радослав Русев и Тамо Рокел (Германия). В мача за петото място българите загубиха отново в три гейма от многократния световен шампион Еманюел Бушар и съотборника му Франсоа Пелетие, които живеят в Канада. Радослав Русев и Тамо Рокел завършиха седми в крайното класиране. В дисциплината хек на мрежа при мъжете се включиха общо 23 двойки. Шестата позиция е най-доброто класиране за български отбор на световно първенство по футбег.

Тридесет и деветият световен шампионат по футбег се провежда в столичната зала „София“ от 22 до 28 юли. Събитието се организира съвместно от компанията „Спортс Мениджмънт България“ и най-големия клуб в страната в този вид спорт Urban Komba Footbag. В турнира участват общо 80 състезатели от 15 различни държави.

Световният шампионат се провежда в две основни направления – фрийстайл и хек на мрежа. Във фрийстайла всеки състезател представя своя хореография от различни трикове и комбинации с тях на фона на избрана от него музика. Хекът на мрежа е спорт, който се играе на сингъл или от отбори по двама човека на игрище за бадминтон, където играчите удрят хека само с крака (от коляно надолу). При игра от двама общият брой удари на отбор е три, като играч няма право на два последователни удара и няма право да задържа хека. При единици максималният брой удари на човек е два. Освен ударите от ниска позиция на хека, играчите изпълняват атрактивни забиващи и блокиращи комбинации, което прави този спорт изключително зрелищен.