Публикувано на 29 юли, 2018

Франкофони са големите победители на световното по футбег

Добродневно

 

Швейцарецът Карим Даук и французинът Артур Ледаин са големите победители при мъжете в дисциплината хек на мрежа на световното първенство по футбег, което завърши снощи в столичната зала „София“. Двамата взеха по два златни медала, като единият спечелиха в тандем в надпреварата на двойки. Същевременно Даук победи в турнира на сингъл, а Ледаин взе златото на смесени двойки в отбор с канадката от Монреал Мауд Ландревил. При жените световен шампион на сингъл е друга представителка на Канада - Марлин Демю. Ландревил и Демю взеха титлата и в отборната надпревара при жените.

 

 

 

Любопитно е, че бронзовият медал на сингъл при мъжете спечели живата легенда на футбега Кени Шулц от САЩ. Той има основна заслуга за развитието на този спорт в родината му, а впоследствие и по света. 52-годишният американец има 45 световни титли във витрината си от различните дисциплини на играта, като всички без една успява да спечели до 1996 година.

 

 

Най-добро класиране от българите направи Росен Русев, който завърши осми на сингъл. В надпреварата на двойки старозагорецът, в тандем със съгражданина си Иван Станев, завърши на шесто място в крайното класиране.

Тридесет и деветият световен шампионат по футбег се провежда в столичната зала „София“ от 22 до 28 юли. Събитието се организира съвместно от компанията „Спортс Мениджмънт България“ и най-големия клуб в страната в този вид спорт Urban Komba Footbag. В турнира участват общо 80 състезатели от 15 различни държави.

 

 

Световният шампионат се провежда в две основни направления – фрийстайл и хек на мрежа. Във фрийстайла всеки състезател представя своя хореография от различни трикове и комбинации с тях на фона на избрана от него музика. Хекът на мрежа е спорт, който се играе на сингъл или от отбори по двама човека на игрище за бадминтон, където играчите удрят хека само с крака (от коляно надолу). При игра от двама общият брой удари на отбор е три, като играч няма право на два последователни удара и няма право да задържа хека. При единици максималният брой удари на човек е два. Освен ударите от ниска позиция на хека, играчите изпълняват атрактивни забиващи и блокиращи комбинации, което прави този спорт изключително зрелищен.