Публикувано на 11 август, 2018

България играе с Либерия и Ирак на Световна купа по футбол SATUC

Добродневно

България ще играе срещу Либерия и Ирак в група А на Световното първенство по футбол за деца в неравностойно положение – SATUC. Това стана ясно днес, след изтеглянето на жребия на официална церемония в зала „Витоша“ на столичния хотел „Маринела“. В турнира ще се включат представителни тимове на 12 държави, разпределени по три в общо 4 група. Според регламента в надпреварата ще продължат първите два отбора от всяка група.

 

 

Откриването на Световното първенство по футбол за деца в неравностойно положение – SATUC, е утре, 12 август, от 15:00,  на официалния терен на Национална футболна база „Бояна“. Четвъртфиналите на турнира ще се проведат в понеделник, полуфиналите – във вторник, а финалите са предвидени за сряда.

 

 

На престижния форум със социална цел България ще бъде представена от осем играчи от „Футболен клуб Конкордия“, определени от националния селекционер Методи Здравков. Първият мач на българския тим е срещу Ирак. Срещата ще се проведе от 16:00  на изкуствения терен на Национална футболна база „Бояна“, а в 17:30 националите ще играят срещу Либерия. Ако се класира за четвъртфиналите, българският тим ще се съревновава с отбор от група B. В нея при жребия попаднаха тимовете на Перу, Камбоджа и Босна и Херцеговина. В група C са отборите на Мексико, Камерун и Индонезия, а в група D - Сирия, Нигерия и Мароко.

 

 

Световна купа по футбол за деца в неравностойно положение – SATUC, се организира съвместно от едноименната фондация на принцесата на Катар Шейкха Ал Тани и от Български футболен съюз. На пресконференцията днес в зала „Витоша“ на столичния хотел „Маринела“ Нейно Височество изрази признателност към БФС за цялото усилие, което положи за организацията на турнира, както и на личностите, подкрепящи SATUC, които дойдоха от цял свят специално за събитието. Сред тях са посланици и емблематични футболисти на националния отбор на Египет.

 

 

„За мен е огромно удоволствие да приветствам Шейкха Ал Тани и всички нейни посланици, всички нейни съидейници в това наистина амбициозно начинание. За Българския футболен съюз е огромно удоволствие да бъде домакин на този турнир. В началото, когато започнахме да работим по организацията, срещнахме доста трудности. Сами разбирате, че като футболна федерация, член на УЕФА, до този момент нашия мащаб се ограничаваше с Европа, а сега напуснахме границите на Стария континент и наистина се захванахме с нещо, което събира деца от цял свят“, заяви Павел Колев, заместник изпълнителен директор на БФС.

 

 

Той пожела късмет на всички деца, пристигнали от различни краища на света, за да участват в турнира, и подчерта, че се надява да успеят да опознаят нашата красива страна, въпреки краткия си престой от една седмица.

 

„И най-вече се надяваме каузата, за която работи SATUC от толкова години и която Българския футболен съюз подкрепи, да бъде успешна, а именно всички деца да получат социално признание и интеграция, благодарение на футбола. Искам специално да благодаря и на Виктор Кирков и „Спортс Мениджмънт България“. Той ни помогна да осъществим връзка със SATUC и участва доста в предварителната работа по организацията на този турнир“, допълни Павел Колев, заместник изпълнителен директор на БФС.