Публикувано на 26 октомври, 2018

Алхимия на българския футбол: По следите на изчезналото ЦСКА

Добродневно
Съзерцателно

 

 

ХРОНОЛОГИЯТА

 

МАЙ 2016 Г. „Чавдар“ (Етрополе) смени името си на „ПФК ЦСКА - 1948“ АД и в него като акционери влязоха Гриша Ганчев и Юлиан Инджов с по 38.5% и Христо Стоичков с 20%. Впоследствие „ЦСКА - 1948“ („Чавдар“) изкупи акциите на „Литекс“ и премести ловешкия отбор на стадион „Българска армия“ под името „ПФК ЦСКА–София“.

 

ЮНИ 2016 Г. След трансформация на формата на първенството, „ЦСКА-София“ получи правото да участва в Първа лига с лиценза на „Литекс“, въпреки че лицензът беше за „Б“ група.

 

ЮНИ 2016 Г. Военни и фенове на „ПФК ЦСКА“ учредиха футболен клуб с името „ЦСКА 1948“, който започна участие в най-ниското ниво на българския футбол.

 

СЕПТЕМВРИ 2016 Г. Софийски градски съд обявява ПФК ЦСКА АД в несъстоятелност.

 

МАРТ 2017 Г. Синдикът на ПФК ЦСКА АД Дора Милева организира провеждането на търг за активите на дружеството с начална цена 1 646 325 лева. Сред тях беше и използваната от „ПФК ЦСКА“ АД емблема, преди дружеството да бъде обявено в несъстоятелност. Търгът обаче беше осуетен, след като фенове на „ЦСКА-София“ не допуснаха внасянето на оферта от другия кандидат за активите „ЦСКА 1948“. Очевидно ръководството на „ЦСКА-София“ имаше нужда от няколко месеца повече, в които да „обмисли“ своята оферта.

 

АПРИЛ 2017 Г. „Българска автомобилна индустрия“, зад която се твърди че стои Гриша Ганчев, спечели обществена поръчка за доставка на 290 високопроходими автомобила Great Wall, необходими на гранична полиция. Стойността на поръчката беше над 29 млн. лв. без ДДС, а парите бяха осигурени от ЕК за справяне с миграционната криза.

 

МАЙ 2017 Г. Проведе се нов търг за активите на „ПФК ЦСКА“ АД и той беше спечелен от близката до Ганчев фирма „Ред Енимълс" с изненадващо високата оферта от 8 млн. лева. „ЦСКА 1948“ даде оферта на стойност 2.5 млн. лева. След търга, в продължение на повече от година, треньорът от школата на „ЦСКА-София“ Атанас Борносузов отлагаше плащането чрез съдебни обжалвания на обявяването в несъстоятелност.

 

ОКТОМВРИ 2018 Г. Доставката на автомобилите за гранична полиция беше направена и парите бяха преведени на „Българска автомобилна индустрия“. Броени дни след това „Ред Енимълс“ плати 8 млн. лева и придоби активите на „ПФК ЦСКА“ АД, сред които и емблемата на клуба. След приключването на процедурата, платилата компания смени собственика си и беше оглавена от главната счетоводителка на Ганчев - Искра Григорова. На привържениците беше обяснено, че след придобиването на емблемата „ПФК ЦСКА-София“ вече е наследник на 31-кратните шампиони на България, но това твърдение няма никакво правно основание. С платените 8 млн. лева обаче се покриха близо 4.5 млн. лева задължения на обявения в несъстоятелност „ПФК ЦСКА“ АД към кредитора на дружеството НАП.

 

КРАЙНИЯТ РЕЗУЛТАТ:

„ЦСКА-София“ придоби емблемата на оригиналния „ПФК ЦСКА“ АД с пари на ЕК, държавата успя да си върне 4.5 млн. лева, а голяма част от феновете на „червените“ вече са консолидирани.