Публикувано на 13 януари, 2018

Валентин Михов стана кръстник на „Отбор на надеждата“

Добродневно

 

19 декември 2011 година

 

„Отбор на надеждата” получи Свето Кръщение тази събота в новата спортна зала в столичния квартал „Челопечене”. Свещенодействието отслужи Отец Иван от с. Нови хан, а кръстник на тима стана Валентин Михов.

„Надявам се това духовно свързване между мен и участниците в проекта да донесе късмет на представителния тим на страната ни по време на Мондиала за бездомни в Мексико през октомври догодина”, заяви Михов след церемонията и изрази увереност, че ще съумее да предаде на младежите увереност и оптимизъм, с които се слави още от времето, когато бе президент на БФС (особено преди незабравимия мач срещу Франция на „Парк де пренс” преди 18 години).

Събитието бе част от коледния турнир на инициативата Homeless World Cup Bulgaria, а официални гости бяха кметът на столичния район „Кремиковци” Ивайло Панев, заместник-председателят на религиозната общност на евреите в България Роберт Джераси, помощник-треньорът на националния отбор Радослав Здравков, Борис Станков от международния отдел на БФС и много други.

 

Коледният турнир срещна 70 младежи от София, Пловдив и Варна, които участват в проекта вече няколко месеца. Изиграха се 6 срещи. Една от тях бе с демонстративен характер и в нея взе участие сборен отбор на най-добрите фрийстайл футболисти в София. Мачовете бяха динамични, а състезателите се бореха до последно за всяка топка, като до края на турнира запазиха приятелската атмосфера и спортсменство.

Единствено вторият отбор на Пловдив (съставен от по-млади момчета) спечели и двата си мача. С резултат 0-0 завърши най-очакваното и оспорвано дерби между първите отбори на София (съставен от младежи от общинските центрове за временно настаняване „Св. София” и „Св. Димитър”) и Пловдив (АФК Жътвари). За първи път софиянци измъкнаха точка в този сблъсък. И двата отбора имаха шансове да победят. Гостите показаха повече точни удари в противниковата врата, а домакините удариха две греди.

 

Младежите от Варна се представиха с мъжки и смесен отбор (момчета и момичета). Не успяха да спечелят мач, вероятно защото се включиха последни в проекта и все още не са напреднали в подготовката си. Треньорът им Златин Михайлов е убеден, че на следващия турнир играта на младежите от Варна ще е по-убедителна, особено в офанзивен план.

Всички участници в състезанието получиха от организатора „Спортс Мениджмънт България” (Sports Management Bulgaria) нови футболни обувки, а производителят на спортна екипировка MISHO изненада младежите с фланелки и гащета. Генералният спонсор на инициативата GLOBUL подари на всеки от участниците в дербито яке, блуза, шал, шапка, ръкавици и раница. Директорът „Корпоративна политика” на мобилния оператор Ясен Гуев връчи лично подаръка на националния селекционер на „Отбор на надеждата” Методи Здравков.

Ресторанти „Виктория” отново осигуриха пици и напитки за всички участници в състезанието, а „Юнион-Ивкони” и БФС се погрижиха за транспорта на младежите от провинцията до залата в кв. „Челопечене” и обратно.