Публикувано на 19 декември, 2018

Борислав Фердинандов остава селекционер на „Отбор на надеждата“

Добродневно

Борислав Фердинандов, който изведе националния „Отбор на надеждата“ до дванадесетото място на световното първенство по футбол за бездомни хора в Мексико Сити през ноември, ще остане селекционер на тима и през 2019 година. Това обяви днес на специална пресконференция Виктор Кирков, основател и мениджър на социалния проект, който създаде предпоставки за положителна промяна в живота на стотици младежи в неравностойно положение. „Борислав Фердинандов доказа, че е отличен футболен специалист с работата си в „Отбор на надеждата“ през тази година. Той улови изключително бързо спецификата на стрийт футбола и намери точния начин да я предаде на играчите. Най-важното обаче е, че върши този свой ангажимент с огромна любов и себеотдаване, което се усеща от състезателите и допълнително ги мотивира“, коментира Кирков.

 

Следващото световно първенство за бездомни хора ще се проведе от 27 юли до 3 август 2019 година в Кардиф, столицата на Уелс. „За мен е изключителна чест да продължа работата си в „Отбор на надеждата“. Имам наблюдения върху част от момчетата, които ще се съревновават за осемте места в самолета до Кардиф. Част от тях не можаха да попаднат в тазгодишния тим, защото нямаха навършени 16 години, което е едно условията за участие на социалния Мондиал. Очакваме през 2019 година в селекционния процес да се включат отново младежи от институции, от ромски махали, бежанци и хора в рехабилитация от зависимости. Целта ни е да развием проекта и в нови населени места“, каза селекционерът Борислав Фердинандов.

 

Специалистът притежава „В“ лиценз за треньор по футбол и лиценз за наставник по футзал. Той води националния тим за глухи хора от 2012 до 2014 година, като успоредно с това е треньор и на ФК „Г“ в столичното първенство по футзал. От 2012 г. провежда занимания за деца по спортни игри в училища и детски градини в гр. София.

 

Преди Фердинандов селекционери в „Отбор на надеждата“ бяха Методи Здравков (2012 г. и 2013 г.), Младен Христов (2014 г., 2015 г. и 2016 г.) и Кирил Кюлев (2017 г.). Най-доброто постижение на българския тим е девето място от 47 състава на световното първенство за бездомни хора в Амстердам през 2015 година.

„Отбор на надеждата“ е проект за социална интеграция на хора в неравностойно положение, който постига 100 процента успеваемост при работата с националните си състезатели от 2011 до 2017 г.