Публикувано на 22 декември, 2018

Звезди на световното джудо тренираха с деца от сливенски клуб

Добродневно

Европейската шампионка по джудо при подрастващите Бетина Темелкова, която от 2 години се състезава за Израел, заради конфликт със старото ръководство на Българска федерация джудо, сподели своя ценен опит с десетки деца от родния й клуб „СА Биоком-Ставен“ в град Сливен. Събитието се състоя вчера следобед в местната спортна зала „Младост“. 21-годишната джудистка беше придружавана от съпруга й Барух Шмайлов, който също се състезава под израелски флаг. Той е четвърти в световната ранглиста в категория до 66 кг. в същия спорт и преди седмица взе второ място на Мастърса в китайския град Гуанджоу.

 

Двамата елитни спортисти направиха впечатляващи демонстрации на татамито и раздадоха картички с автографи на младите състезатели. В края на двучасовото занимание Темелкова проведе откровен разговор с децата, в който сподели през какви сериозни изпитания е минала, за да постигне големите успехи в кариерата си дотук и да се изкачи до топ 20 в световната ранглиста в категория до 52 кг.

 

„Срещите с децата в Сливен имат огромна емоционална стойност за мен. Заради натоварената ми тренировъчна и състезателна програма, успявам да се връщам в България за по-малко от седмица около три пъти годишно. Миговете, споделени с близките хора в родния ми град Сливен и с малките таланти в първия ми клуб, топлят сърцето ми и ме поддържат психически по време на изпитанията, пред които се изправям всеки ден в чужбина. С децата в „СА Биоком-Ставен“ работят отлични специалисти и целта на срещата ми със състезателите не е да подобря техниката им. Желанието ми е да ги накарам да повярват в собствените си възможности и да разберат, че успехът е крайният резултат на положения от тях труд“, коментира Темелкова след тренировъчната сесия.

 

 

Срещата на европейската шампионка с децата от „СА Биоком-Ставен“ се провежда за втора поредна година и има огромен ефект върху мотивацията на състезателите от клуба, който функционира вече 11 години. Много от младите джудисти държат снимките с автографа й залепени върху техните шкафчета, за да им напомнят, че ако се трудят упорито и те могат да постигнат успехите на своята съгражданка.

 

Същевременно по-рано тази седмица Бетина Темелкова подписа договор с българската компания „Спортс Мениджмънт България“, която ще я представлява в следващите 2 години.