Публикувано на 23 юли, 2019

БТВ, БНТ и БНР изпратиха „Отбор на надеждата“ на световното в Кардиф

Добродневно

 

 

БТВ, БНТ и БНР изпратиха „Отбор на надеждата“ на световното първенство по футбол за бездомни хора в Кардиф (Уелс). Три от водещите медии представиха емоционални репортажи за вълнението на младежите от тима дни преди да отлетят за Мондиала със социална цел, където ще представят България.

 

БТВ избра да представи мисията на успешния проект през погледа на Алекси, който „не се разделя с две неща – топката и надеждата“. Той е израснал в столичния квартал „Факултета“, срещнал е недоверието на хората, но е продължил да се бори. „С английския, с математиката, с българския – изградих потенциал и уважние на учителите в училище и това ми помогна във всичко“, споделя Алекси пред Николета Хаджийска, репортер на БТВ.

 

В репортажа се изтъква още, че страната ни ще се съревновава с над 40 държави. „Колкото и да си подготвен физически, най-важно е горе да си спокоен в главата и да спазваш указанията“, изтъква капитанът на тима Иван Петров.

 

 

БТВ припомни още, че наскоро „Отбор на надеждата“ се сдоби с фен от най-високо равнище. Папа Франциск получи фланелка на „Отбор на надеждата“, върху която младежите бяха написали трогателно послание. Фланелката бе подарък от екипа на БТВ, който пътува с папа Франциск в самолета при идването му в България, допълва се в репортажа. В него бяха показани и кадри от срещата на тима днес с кмета на София Йорданка Фандъкова.

 

 

 

БНР също представи подробен репортаж за предстоящото участие на националния тим на световното първенство по футбол за бездомни хора. „В отбора има младежи от София, Пловдив, Сливен, като 8 от тях ще заминат за първенството на 25 юли. Сред тях е голямата футболна надежда Асен Трайков от кв. „Филиповци“. Той имаше солидни заслуги за спечелването на бронзовите медали от тима на България по време на Световната купа по футбол за деца в неравностойно положение SATUC през лятото на миналата година. Трайков, който беше капитан на националния отбор, получи индивидуалния приз „Най-добър вратар“ на първенството“, изтъква се в репортажа на Луиза Лазарова от БНР.

 

*Последвайте връзката към репортажа на БНР...

 

 

Акцент в репортажа на БНТ бе фактът, че за първа година страната ни изпраща отбор, съставен изцяло от момчета на възраст под 18 г.

„Отбор на надеждата“ е проект за социална интеграция на хора в неравностойно положение. Тази година по-голямата част от колектива е съставен от момчета с ромски произход, за които футболът е лост към по-добро бъдеще“, подчертава журнаслистът Бюлент Мюмюнов се в репортажа на БНТ, а Божидар, който е сред момчета в тима, споделя личната история. Той живее в специализирано заведение в Пловдив. Това не е първото му влизане в приют, след като преди време майка му го изпраща в институция, тъй като не може да контролира бягствата му от дома и от училище. За Божидар футбола е спасение от трудното всекидневие, в което е принуден да се грижи за по-малките си братя и сестри.

 

„Бягах от вкъщи, за да мога да имам свободно време да прекарам с приятелите ми. И така… Майка ми се обади на „Закрила на детето“, каза: „Моето дете бяга от вкъщи. Не ходи на училище“. Вярно е, че не ходех на училище, защото бях в махалата и не знам… Не ми беше приятно просто да уча в махалата и така... Не ходех на училище, майка ми каза на социалните и пак ме взеха, но в друг дом“, споделя Божидар пред камерата на БНТ.

 

За момчетата като Божидар световното първенство за бездомни хора ще бъде най-голямата възможна сцена. На нея те ще могат да покажат кои са и какви са истинските им качества.

 

*Последвайте връзката, за да гледате целия репортаж. Започва в 17:26