Публикувано на 30 юли, 2019

Божидар Костов пред Homeless Wolrd Cup: Харесвам лъва, защото умее да оцелява

Добродневно

 

„Футболът е страст, любов и емоция за мен. Наред с Бог, футболът е най-важен”, казва Божидар Костов пред Homeless World Cup. Днес, в сайта на Световното първенство по футбол за бездомни бе поместена статия за българския национал със заглавие: „Харесвам лъва, защото умее да оцелява”.

 

Пред Homeless World Cup, Божидар споделя, че любовта му към футбола е започнала с гледането на телевизия. Той обожавал да гледа мачове и постепенно страстта му към популярната игра го отвела на игрището.

 

„Спомням си, че започнах да играя пред дома си на шестгодишна възраст. Когато бях на осем, влязох в институция. Институцията означава, че не живееш със семейството си, а със социални работници. Докато бях в институция, в по-голямата част от времето си играех футбол. Харесвам институцията, защото ме научи на много неща. Но има такива, които не ми харесват, например строгия режим. Опитах се да избягам от там няколко пъти. Но опитът с футбола ме промени. Усещам промяната, но все още не съм приключил. Има много неща, които бих могъл да подобря в себе си. Но това е пътуване”, споделя Божидар.

 

 

Снимки: Daniel Lipinski / Soda-Visual

 

В момента има над 1000 деца в институции в цяла България, включително почти 500 деца под тригодишна възраст. Виктор Кирков, който е изпълнителен директор на „Спортс Мениджмънт България”, разяснява пред сайта на Homeless World Cup, че „всъщност 99% от децата в институции имат родители, те не са сираци. Или родителите им ги оставят в институция, или социалните работници са отнели децата от семействата им.”

 

Той обяснява, че в българското законодателство няма определение за бездомност. Така че младежите в "Отбор на надеждата" живеят в институции или в незаконни постройки в ромски общности. В предишни години, в тима са участвали и младежи, които са в процес на рехабилитация след преборени зависимости или бежанци, но повечето са от институции или ромски квартали.

 

„Ромите са изключително маргинализирана общност. Те живеят отделени и е много трудно да бъдат част от обществото, защото политиците винаги говорят против тях.“

 

Ромските и пътуващите общности отдавна са обект на системна дискриминация и маргинализация в целия свят. Тези общности продължават да са в центъра на социалното напрежение, като в основата са проблемите за създаването на дом и подслон.

 

„Спортс Мениджмънт България” подкрепя хората, които търпят дискриминация и социално изключване. Организацията е пионер в социалната интеграция чрез футбол в България от близо десетилетие. Божидар Костов е само един от многото хора, които организацията подкрепила досега.

 

 

Усмихвайки се, Божидар Костов описва колко е щастлив, че е тук за 17-ото издание на Световната купа по футбол за бездомни в Кардиф:

 

 

„Толкова съм благодарен, че съм тук, на това първенство, за пръв път летя със самолет, за първи път съм в друга държава. Мисля, че изживявам най-добрия период в живота си. Посочвайки татуировката си, която обхваща по-голямата част от предмишницата му, той казва: „Лъвът е цар на джунглата и той оцелява. Харесвам лъва, защото умее да оцелява.”

 

 

Текст: Deborah May
Снимки: Daniel Lipinski / Soda-Visual