Публикувано на 18 август, 2019

„Спортс Мениджмънт България“ - еталон при организирането на световни първенства

Добродневно

 

Преди броени дни календарът отброи една година от приключването на световните първенства по футбег в София, на които „Спортс Мениджмънт България“ беше съорганизатор. Турнирите се проведоха в столичната зала „София“ и получиха изключително висока оценка от Международната асоциация на играчите по футбег. В края на миналата година Виктор Дебски, изпълнителен директор на организацията, изпрати благодарствен имейл до „Спортс Мениджмънт България“ и приложена към него препоръка във връзка с отличната организация на световните шампионати.

 

 

„От името на Оперативния комитет на Международната асоциация на играчите по футбег бих искал да благодаря на Виктор Кирков, изпълнителен директор на „Спортс Мениджмънт България“, за ефективно сътрудничество в организирането на световните първенства по футбег в София, България. Виктор беше съорганизатор на събитието и предостави с професионализъм своите услуги, обхващащи много области, като: осигуряване на място за провеждане на събитието, предоставяне на храна и вода, медали, сигурност по време на състезанията, медицински грижи, транспорт и настаняване на играчите“, пише в документа, подписан от Виктор Дебски.

 

В миналогодишните световни първенства по футбег се включиха общо 80 състезатели от 15 различни държави. Турнирите бяха проведени съвместно от „Спортс Мениджмънт България“ и най-големия клуб в страната в този вид спорт Urban Komba Footbag. Двете организации реализираха и европейските първенства по футбег в София през 2015 година. Вероятно това беше причината българската столица да бъде единодушно избрана за домакин на световните шампионати от всички членове на изпълнителното бюро на Международната асоциация на играчите по футбег. Състезанията се проведоха под патронажа на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

 

 

Световните шампионати преминаха в две основни направления – фрийстайл и хек на мрежа. Във фрийстайла всеки състезател представи своя хореография от различни трикове и комбинации с тях на фона на избрана от него музика. Хекът на мрежа е спорт, който се играе на сингъл или от отбори по двама на игрище за бадминтон, където играчите удрят топчето само с крака (от коляното надолу). При игра от двама в отбор общият брой удари на отбор е три, като играч няма право на два последователни удара и няма право да задържа топчето. На сингъл максималният брой удари на човек е два. Освен ударите от ниска позиция на топчето, играчите изпълняват атрактивни забиващи и блокиращи отигравания.

 

Световните първенства по футбег в София привлякоха почитатели на спорта от различни краища на страната, както и от чужбина, и предизвикаха засилен медиен интерес. В истински спортен празник се превърна награждаването на победителите в зала „София“ в Борисовата градина. Пред многобройната аудитория от почитатели и състезатели, Виктор Кирков, изпълнителен директор на „Спортс Мениджмънт България“, връчи медали на големите победители в първенството.

 

Интересен факт е, че бронзовият медал на сингъл при мъжете беше спечелен от живата легенда на футбега Кени Шулц от САЩ. Той има основна заслуга за развитието на този спорт в родината му, а впоследствие и по света. 52-годишният американец има 45 световни титли във витрината си от различните дисциплини на играта, като всички без една успява да спечели до 1996 година. Най-добро класиране от българите направи Росен Русев, който завърши осми на сингъл. В надпреварата на двойки старозагорецът, в тандем със съгражданина си Иван Станев, завърши на шесто място в крайното класиране.