Публикувано на 22 ноември, 2019

Виктор Кирков пред Bloomberg TV: Потенциалът на спортния мениджмънт у нас е неограничен

Добродневно

 

 

„Потенциалът на спортния мениджмънт у нас е неограничен от гледна точка на това, че спортовете не са добре развити”, коментира Виктор Кирков, изпълнителен директор на „Спортс Мениджмънт България”, в предаването „Бизнес среща” по Bloomberg ТV, в което мениджъри и предприемачи споделят своя опит.

 

Виктор Кирков стартира професионалната си реализация в журналистиката, докато в един момент решава не просто да отразява събитията, а да ги случва. „Тогава дойде и поканата от Валентин Михов, който ме покани да работим заедно в професионалната футболна лига и в компанията” С.В.-РСА България”, която той управлява”, върна се назад мениджърът, като припомни, че по това време компанията на Валентин Михов е държала правата за телевизионните рекламни права за българското футболно първенство. Виктор Кирков започва работа в професионалната футболна лига, занимавайки се с международните връзки и комуникации, а в компанията на Валентин Михов заема поста на маркетинг мениджър. „Търсех спонсорство и реклама за българското футболно първенство”, уточнява Виктор Кирков. След 4 години се появява неяснота дали компанията на Валентин Михов ще продължи да бъде собственик на рекламните права. Точно тогава вече има нови компании, които поискали да станат собственици на рекламните права за българското футболно първенство. „И с Валентин Михов взехме решение, че може би ми е време да започна самостоятелен професионален път като предприемач”, споделя Виктор Кирков.

 

Той основава „Спортс Мениджмънт България” на 1 юли, 2011 година, като първоначално дейността е била ориентирана към управление на спортна инфраструктура. Само месец и половина по-късно, на 11 август, получава писмо от Мейл Йънг, президентът на „Homeless World Cup”, че е одобрен за партньор на шотландската фондация за територията на България и може да сформира отбор, който по-късно да участва на Световните първенства по футбол за бездомни хора. Така се създава „Отбор на надеждата”, който взима участие в Мондиала със социална цел още следващата година в Мексико.

„Така стартира пътят ми в спортния мениджмънт. Впоследствие се разви и портфолиото на компанията ми вече е доста по-голямо”, сподели Виктор Кирков.

 

„Отбор на надеждата” е проект, чиято цел е социална интеграция на хора в риск и неравностойно положение и участва в световни първенства на бездомни хора, като сред тях има всякакви, които са социално изолирани, като алкохолно- и наркозависими. Първоначално Виктор Кирков решава да работи с хора основно от институции. През 2015 г., след децентрализацията в сферата на българските социални услуги, е било трудно да се сформира отбор изцяло от такива момчета. Виктор Кирков включва в тима и младежи от ромски махали.

 

„Момчетата, които взимат участие, са изцяло интегрирани в обществото след участието на Световното първенство”, изтъкна Кирков. Той подчерта, че с екипа на „Спортс Мениджмънт България” поставят основите още в началото с футболните тренировки. „Стремим се да изграждаме в тях дисциплина, организираност, носене на отговорност, работа в екип, основни личностни качества, които да им помогнат за реализацията в живота. В момента, в който те участват и на световни първенства, те пътуват в чужбина, като 90% от тях никога не са пътували със самолет, а 80% никога не са излизали в чужбина”, споделя Виктор Кирков. Финансирането на този проект е от частно спонсорство от компании. Той е изграден като професионален футболен клуб, уточни Виктор Кирков.

 

* За да гледате цялото интервю, кликнете на снимката

 

„Спортс Мениджмънт България” се занимава и с менажирането на брандове. „Един спортист се изгражда като бранд доста трудно с оглед на това, че медиите отразяват много силно само футбола”, смята Виктор Кирков. Той изтъкна, че „Спортс Мениджър България” разчита изцяло на присъствие онлайн и изграждането на положителен образ на спортиста, за да може той да намери своите корпоративни партньори.

 

Мениджърът коментира и актуалната тема БФС. Дали може спортният мениджмънт да се приложи в управлението на БФС и как? „Със сигурност. Той е в основата на управлението. За съжаление възнагражденията в БФС не са много високи и има много малко млади хора. От тази гледна точка е трудно да се направят бързи структурни и организационни промени в самия футболен съюз. Ще видим следващата година, предстоят предсрочни избори на конгрес на самата организация…”, сподели Виктор Кирков.

 

Той е изготвил национална програма за развитие на българския баскетбол за периода 2020-2023 г. за Българска федерация по баскетбол, като тя предстои да се гласува и да бъде приета до края на месеца. В началото на лятото Виктор Кирков изпрати до министъра на спорта Красен Кралев предложения за промени в детско-юношеския футбол. За съжаление все още няма отговор от министерството дали са възприели някои от тях.

 

„Красимир Балъков, който доскоро беше селекционер на българския национален отбор по футбол, направи собствена програма. Аз имам много възражения  по отношение на това, което беше подготвено. Така или иначе, не вярвам и тя да се реализира с оглед на това, че той вече не е национален селекционер и евентуално, за да ползват неговия интелектуален труд, ще трябва да си заплатят от БФС, което не вярвам да се случи. Освен това и държавата каза, че в настоящия си състав на ръководството на БФС, няма да ги подпомага. Ако се предприемат действия по реализация на моите предложения, ще има бърз ефект. И това са неща, които не изискват много финанси. Да, предлагам да не се взимат средства от родителите или ако се взимат, то тогава клубът да няма право да получава компенсация за тези играчи”, сподели Виктор Кирков.

 

Освен това много от клубовете отчитат тези приходи от родителите като членски внос или дарение, т.е. те не се облагат с абсолютно никакъв данък, изтъкна мениджърът.

 

* За да гледате цялото интервю, кликнете на снимката