Публикувано на 27 ноември, 2019

Виктор Кирков в „Референдум”, БНТ1: Проблемите във футбола и в държавата са идентични

Добродневно

Липсва институционална идентичност на клубовете и на БФС...

За съжаление имаме неподготвени треньори, които не могат да изградят състезатели”

 

 

 

 

Случващото се във футбола не бива да се разглежда отделно от това, което се случва в държавата, категоричен бе Виктор Кирков, изпълнителен директор на „Спортс Мениджмънт България”, в предаването „Референдум” по БНТ1. Той подчерта, че същественият проблем е липсата на подготвени кадри, както на управленско ниво, така и като треньори.

 

„Защото това, което в момента се извършва в треньорската школа към БФС и Национална спортна академия, не подготвя по най-добрия начин кадрите, които от своя страна работят след това с децата”, подчерта Виктор Кирков.

 

Темата за детско-юношеския футбол бе сред основните, които спортният мениджър дискутира заедно с останалите гости в студиото: Владимир Манчев, треньор в ДЮШ на ЦСКА; Пламен Николов, вратар в националния футболен отбор от САЩ 94; Румен Пайташев, спортен журналист; Стефан Георгиев, спортен журналист в БНТ. В предаването, водено от Добрина Чешмеджиева, се включи дистанционно и Лъчезар Танев, бивш футболист и футболен агент.

 

Българският футбол спря да „произвежда” футболисти бе заключението, около което се обединиха всички. Изпускането на инерцията от 90-те години, объркването на посоката и допускането на вакуум в изграждането на футболисти за клубните тимове и националния отбор, както и закриването на спортните училища, бяха сред опорните точки, споменати по темата. „В съвременния футбол това е един процес, който е базиран както на спортно-технически умения, така и на много научни знания. Ние нямаме изградена система, която да произвежда футболисти, които да са конкурентно способни в този даден момент, както на европейско, така и на световно ниво”, коментира Владимир Манчев.

 

Той смята, че БФС като орган, който администрира първенството има лостовете да създаде условия. Клубовете също трябва да участват, тъй като това е взаимен процес. Нужно е единомислие между всички, които се занимават с футбол, а това липсва. Оттук и неоптимистичните резултати. Лъчезар Танев също изтъкна пропускането на възможността да се мисли в перспектива като с феноменалния успех през 90-те години да се сложи сериозна основа за работа с деца и юноши. В студиото бе засегнат и въпросът за таксите в клубовете и необходимостта всички деца да бъдат равнопоставени.

 

 

На въпрос дали играч от „Отбор на надеждата“ би могъл някой ден да стигне до националния тим Виктор Кирков отговори: „Много трудно би могъл да стигне, защото в момента целият ни футбол е ориентиран към заплащане на такси“. Спортният мениджър припомни, че има три клуба, които не събират такси. „Това са единични случаи. Всички останали наистина се издържат на база на таксите. Много е неприятно, че всъщност държавата не регулира този процес”, обобщи Виктор Кирков и припомни за инициираната реформа от „Спортс Мениджмънт България” в детско-юношеския футбол.

 

През лятото изпълнителният директор на компанията изпрати до министъра на спорта Красен Кралев 10 препоръки, с които да стартира положителната промяна в развитието на най-популярния спорт в страната. „В момента всички такси влизат в клубовете под формата на членски внос и дарения. Това е очевадна стопанска дейност, а не се плаща данък върху тези средства”, изтъкна Виктор Кирков. Той продължи с факта, че в резултат на практиката в клубовете да има „членски внос и дарения” родителите не биха могли да претендират, че са подпомогнали финансово развитието на децата си.

 

„В момента, в който детето навърши 18 години и подписва първи професионален договор, трябва да се плати компенсация за изграждане. Разбира се, детето е абсолютно неподготвено да играе професинален футбол, а родителят, за да го „освободи” от ангажимента към т.нар. изграждащ клуб, заплаща между 10 и 30 хиляди лева. А до въпросния момент абсолютно всичко – тренировки, екипировка, лагер, се е плащало от родителя”, коментира Виктор Кирков.

 

В предаването бе засегната и темата за многото чужденци в българските отбори. Владимир Манчев зададе риторичния въпрос: „Какво се спечели от привличането на чужденци?”, и изтъкна, че ако всеки клуб намали бюджета си за заплати на чужденци с Х% и вложи тези пари в собствената си детско-юношеска школа, ще „бере плодовете”. Разбира се, след 5-6 до 10 години, но ще има резултат. Нужно е да се положат основите, за да се постигне успех.

 

„Това, което спомена г-н Манчев, е абсолютно логично. Но то е при едни идеални условия, в които имаме една подкрепяща, изграждаща среда. За съжаление ние имаме неподготвени треньори, които не могат да изградят състезателя. Защото аз не вярвам някой клуб да се лиши от собствен юноша, който е подготвен за сметка на добре платен чужденец”, коментира Виктор Кирков и изтъкна, че българските юноши не са подготвени да играят професионален футбол. В този смисъл спортният мениджър е убеден, че футболистите в националния отбор дават максимума, на който са способни:

 

„Не споделям мнението, че настоящите състезатели обличат националната фланелка само за да се снимат с нея. Толкова могат. А те могат толкова, защото с тях не е работено правилно”, подчерта Виктор Кирков. Той допълни, че липсва институционална идентичност на самите клубове и на БФС: „Не е изграден правилно имиджа на тези организации”.

 

Виктор Кирков коментира и въпроса със спортните бази в страната. Според него проблемът не е свързан с тях. Все пак много от футболистите са старирали кариерите си от улицата. Спортният мениджър припомни, че държавата инвестира много средства в стадиони и в базите на определени клубове: Но за съжаление, когато това ти е даром, ти не го цениш”. Клубовете не са работили с идеята да създадат собствените си бази, за да могат да изграждат на тях футболисти.

 

Виктор Кирков не бе оптимистичен и за връщането на феновете на стадионите. Спорният мениджър допусна, че дори България да се класира за европейското първенство едва ли това ще доведе до положителна промяна, освен че ще „влязат 10 млн. евро в касата на БФС”. Футболната игра сама по себе си е абсолютно недостатъчна, смята Виктор Кирков. Необходимо е продуктът „футболен мач” да бъде достатъчно атрактивен, за да привлече почитателите на спорта в настоящата конкурентна среда, в която борбата е за всеки зрител.

 

В студиото на „Референдум” бе обсъден и предстоящият избор на нов председател на БФС. Според 88.6% от зрителите, които са участвали в анкетата на предаването, начело на оргазаницията трябва да бъде по-скоро опитен мениджър и администратор.

 

„Според мен много зависи от начина на управление, който ще предпочете този, който се кандидатира за президент... Въпросът е, че г-н Михайлов предпочете един вариант на управление, при който всичко минаваше през него. Ако следващият президент отново е футболист, но предпочете да делегира повече правомощия на хората „под него”, тогава би могло да се мисли за по-различен начин на управление”, коментира Виктор Кирков. Той се съгласи с Лъчезар Танев, че мястото на клубните ръководители е в ръководството на професионалната лига, не е в Изпълкома на БФС: „Получава се конфликт на интереси. Няма как тези хора, които са един път в общото събрание, което всъщност контролира работата на управителния съвет, да бъдат представени и в управителния съвет”.

 

* За да гледате цялото предаване, кликнете върху снимката по-долу