Публикувано на 01 февруари, 2020

Списание „Дива”: Отборът, който носи надежда

Добродневно

 

 

 

В първия си брой за 2020 година списание „Дива” представи „Отбор на надеждата“ в рубриката си за вдъхновяващи проекти, които съдействат за положителна промяна в средата, в която живеем. В пространния материал Виктор Кирков – създател и основен двигател на проекта,  споделя за изминатия път и красноречивите резултати. 

 

„Спортът, и в частност футболът, има способността да изгражда отношения. Младежите стават съотборници, сплотени около мисията на отбора. Научават се да се доверяват и споделят, да работят в екип, да поемат отговорности. Чувстват, че са част от нещо по-голямо от тях самите”, разказва мениджърът на тима, чиято основна задача не е да превърне момчетата в „Отбор на надеждата” в професионални атлети. Спортът е инструмент, чрез който младежи, израснали в институции или живеещи в незаконни постройки, могат да се докоснат до един различен свят и да се почувстват уверени, че имат място в него.

 

Пред списание „Дива” Виктор Кирков подчертава основната мисия на проекта, която е изграждането на важни личностни качества като дисциплина и организираност чрез участие във футболни тренировки и турнири. Проектът „Отбор на надеждата” помага на младежи в неравностойно положение да придобият по-различна житейска перспектива. Променя светогледа им и формира вярата им, че могат да направят живота си по-добър.

 

„Спортът се превръща в инструмент за социална промяна. Успехите на терена са бонус към общата цел, която е личностно израстване и поемане на реални индивидуални действия за развитие. Развиването на качества и спортни умения укрепват увереността на младежите, че ако пренесат същата философия на трудолюбие, комуникативност, сплотеност и извън терена, те могат да бъдат успешни и щастливи”, споделя Виктор Кирков, изпълнителен директор на „Спортс Мениджмънт България” – компанията, която реализира проекта „Отбор на надеждата”.

 

Виктор Кирков подчертава, че при работата с младежите акцент е и образованието. Не е новина, че малцинствените групи в обществото ни остават функционално неграмотни и непригодни за всякаква квалифицирана професия.  Затова и резултатите от проекта „Отбор на надеждата” ярко си личат и в посока образование. Младежите, участвали в тима, завършват успешно 12 клас. Някои от тях стартират футболна кариера и вече играят в клубове в страната. Всички могат да се похвалят със стабилна работа и самостоятелност, без значение от житейския си старт. А при някои е обезкуражаващ и сломяващ. Затова Виктор Кирков и екипът му са носители на промяна, но истинските герои са момчетата.

 

„Не искам да помагаме на никого от участниците в „Отбор на надеждата”. Нямаме право да се намесваме в ничий живот, защото не знаем през какви уроци трябва да премине някой, за да се развие, а дори да постигнем резултати, те няма да са устойчиви. Ние създаваме предпоставки участниците да си помогнат сами. Когато искат да променят живота си към по-добро и са подготвени за тази стъпка, ние сме до тях, за да им покажем как да я направят”.