Публикувано на 19 март, 2020

Д-р Виктор Кирков пред БНР: БФС не е длъжен да помага на клубовете

Добродневно

Българският футбол не е чак толкова засегнат, заяви д-р Виктор Кирков, изпълнителен директор на "Спортс Мениджмънт България" по "Програма Хоризонт" на БНР. "Не мисля, че ще се стигне до фалит", допълни спортният мениджър и подчерта, че доста по-потърпевши в момента са отрасли като търговията, туризма, ресторантьорството.

 

 

"Българският футбол просто има едно отлагане. Очакват се да стартират първенствата в края на май в много от държавите, включително и в Англия Висшата лига, която днес взе решение до 30 април да не се играят мачове. Но след това определено ще завършат първенствата, ще излъчат своите шампиони, за да могат да участват следващата година в европейските клубни турнири. В България ситуацията е такава, че единствено компанията, която държи телевизионните и рекламните, права за българското футболно първенство би могла да поиска компенсации за това, че евентуално няма да се изиграе целия сезон", сподели д-р Виктор Кирков и поясни, че в случай на липса на време се говори, че първенството ще се доиграе само в редовната си част, без плейофа.

 

Спортният мениджър определи като "абсолютно неоснователно" искането на ЦСКА-София за финансова помощ. Д-р Виктор Кирков смята, че ръководството на клуба няма право да настоява пред БФС за мерки, с които да защити тях и другите клубове от евентуални загуби, заради обявената ваканция в Първа лига. "Защото един мач на клуб като ЦСКА в никакъв случай не му струва по-малко, отколкото печели клубът в този двубой. От гледна точка на това, че публиката не плаща много високи цени за билети и абонаментни карти, а мачовете не са достатъчно посетени, същевременно организацията на един мач не е никак евтина", изтъкна д-р Виктор Кирков и допълни, че в момента клубовете си спестяват премиите на играчите. "Да, те съумяват да им плащат вероятно заплатите, които са по трудовите правоотношения, но не им плащат премиите, защото мачове не се играят", обясни спортният мениджър и припомни, че правителството популяризира възможността клубовете като работодатели да кандидатстват в Агенция по заетостта, при което 60% от възнагражденията на футболистите да бъдат поети от държавата в рамките на един месец. "Биха могли да се възползват клубовете в случай, че са обявили реалните заплати на своите състезатели", допълни д-р Виктор Кирков.

 

При песимистичен сценарий, в който извънредното положение надхвърля месец юни, спортният мениджър припомни, че в препоръката на БФС е договорите със състезателите да се подписват до 10 юни. "Предполагам, че повечето от клубовете са се съобразили с тази препоръка", допълни той. Състезателите, чийто договори изтичат това лято, по всяка вероятност няма да доиграят първенството в България, ако то продължи. Това би бил единственият недостатък за част от клубовете.

 

* Кликнете върху връзката, за да чуете звуковия файл с цялото интервю