Публикувано на 27 март, 2020

Д-р Виктор Кирков пред „Спорт в обектива”: Фенове са най-потърпевши от липсата на футболни мачове в България

Добродневно

„Финансовите поражения няма да бъдат жестоки за лигите в Европа. Нито една няма да излезе на печалба, но няма и да е пред фалит”

 

 

Феновете са най-потърпевши от липсата на футболни мачове в страната, коментира изпълнителният директор на „Спортс Мениджмънт България“ д-р Виктор Кирков при вчерашното си гостуване в предаването „Спорт в обектива“ на Канал 3. „Футболните клубове реално в момента спестяват разходите си за организация на мачове и за тях положението не е толкова лошо от финансова гледна точка. До момента компанията, която е закупила телевизионните права за първенството, е изплатила приблизително 60 % от дължимата сума на клубовете, което в голяма степен отговаря на броя на мачовете, изиграни до момента. Т.е. последните 40% просто може да не се изплатят. Само че има стотици хиляди хора, които си плащат абонамент, за да гледат тези мачове. В случая те са единствените потърпевши”, заяви Кирков.

 

Финансовите поражения през тази година няма да бъдат толкова жестоки за европейския футбол и спорт, колкото се представят.

 

„На фона на растежа в спорта в световен мащаб в последните години, считам, че сега наистина ще има спадане в приходите, но това е абсолютно логично и нормално. За сметка на това електронните спортове вече подминаха 1 млрд. долара приходи за миналата година”, каза още изпълнителният директор на „Спортс Мениджмънт България“.

 

Той изтъкна, че случващото се, заради пандемията от коронавирус, просто ще спре растежа, който световният спорт отбелязваше в последните години. „Ако се направи равносметка какви биха били загубите за отделните лиги, ще се види, че до голяма степен те са компенсирани от печалбата от миналата година. Да, тази година няма шанс нито една лига да излезе на плюс, но пък за сметка на това не считам, че някоя от тях ще бъде изправена пред фалит, освен поради някакви косвени обстоятелства. Например, фалит в телевизионна компания или спонсор, който подпомага съответно отбор или лига”, аргументира се Кирков.

 

Спортният мениджър коментира за пореден път и предстоящото провеждане на онлайн шампионат по баскетбол в България. По този начин БФБаскетбол ще бъде първата българска спортна федерация, която ще организира електронен вариант на свое първенство. „Идеята ми хрумна в момента, в който се убедих, че няма шанс първенствата да се проведат до края на май”, коментира изпълнителният директор на компанията „Спортс Мениджмънт България”, която от 17 февруари тази година е част от оперативното управление на баскетболната федерация. Виктор Кирков припомни правилата на предстоящия онлайн шампионат, който се планира да започне в началото на април, и подчерта, че някои от големите имена в басктбола вече са потвърдили участието си. Спортният мениджър каза, че има готовност да предложи провеждането на онлайн първенство и на БФС, но по всяка вероятност това ще се случи след като се реализира баскетболното, за да може да бъде представен реален продукт. Според него има голям шанс мачове от шампионата по е-баскетбол да бъдат излъчвани от телевизионни канали с национално покритие.

 

На въпроса на водещия Йордан Георгиев дали предстоят сериозни промени в българския футбол във връзка с последствията от пандемията, спортният мениджър отговори, че много от процесите в българското първенство ще се регулират, защото парите, които ще се изхарчат, за да се компенсират загубите от съществуващото извънредно положение, ще бъдат пренасочени от спорта в други сектори.

 

„Ако до този момент държавата успяваше чрез държавни предприятия да подпомага спорта, ако фирми, които получаваха държавни поръчки, съумяваха да дават пари за футбол, това ще се редуцира. Много сериозен е спадът и при букмейкърите. Те са най-големият рекламодател във футбола. В момента те на практика не функционират. Тези, които са онлайн, ще издържат. Но тези, които разчитат основно на физически казина, там нещата са наистина много тежки, защото в момента предстоят плащане на наеми, данъци, текат заплати..., коментира Кирков.

 

Според него много от процесите в българския футбол, така или иначе, ще се случат рано или късно. Въпросът е да бъдат използвани за подобряване качеството на популярната игра. А големият проблем на българския футбол е качеството на спортно-педагогическите кадри. Неслучайно Министерството въведе наредба, която трябва да влезе в сила в началото на следващата година. Тя регламентира какъв стаж и какво образование трябва да имаш за главен треньор, старши треньор, треньор. Но за съжаление качеството на образованието не е регламентирано по никакъв начин”, сподели още спортният мениджър.

 

Според него ситуацията, заради пандемията, е кризисна не толкова за българското първенство, колкото за тези, които имат големи приходи от телевизионни права и тези, които имат големи спонсорски договори като Шампионска лига, Лига Европа и големите национални първенства. Както споменах в началото, всъщност това, което виждаме като обща загуба за периода, ако не бъде въобще продължено първенството на Висшата лига, съвпада с това, което имат като печалба от миналата година”, коментира още Кирков.

Виктор Кирков коментира и отлагането на Олимпиадата в Токио, Япония. Според информация на японските медии загубите би трябвало да са между 2,7 и 5,7 млрд. долара, но спортният мениджър изрази съмнение, че тези суми са достоверни и предположи, че ще са значително по-ниски.