Публикувано на 11 юни, 2020

Д-р Виктор Кирков пред „Джитбол” по радио „Тангра”: Има наредба за треньорските кадри, но няма за мениджърските

Добродневно

Вече е в сила наредбата за треньорските кадри на ММС и, след преходния период, на 4 февруари догодина всички клубове трябва да имат поне по един лицензиран треньор. Интересно защо няма такова изискване за мениджърските кадри в българския спорт? На този въпрос обърна внимание д-р Виктор Кирков в интервю за „Джитбол” по радио „Тангра” на 5 юни. Изпълнителният директор на „Спортс Мениджмънт България” гостува в студиото на най-слушаната онлайн медия в България по покана на водещите Васил Върбанов и Камен Алипиев.

 

 

В крайна сметка мениджърските кадри са по-важни, защото на практика финансирането, управлението, пълномощията, които се дават дори на треньора, са в зависимост от техния манталитет и професионализъм, изтъкна д-р Виктор Кирков и допълни, че спортните федерации и клубовете трябва да работят за обучението на тези специалисти.

 

 

Изпълнителният директор на „Спортс Мениджмънт България” сподели още, че до момента много спортни клубове не са извършвали дейност и същевременно са получавали държавно финансиране. Той изрази надежда, че с промените в Закона за физическото възпитание и спорта нередовните клубове ще бъдат редуцирани и спестените средства ще бъдат изразходвани от клубовете, които наистина развиват дейност и подпомагат развитието на спорта. „Друг е въпросът до колко дейността на самите клубове подпомага развитието на спорта, защото в България сме свидетели на лошо управление на спортните организации, както и на лоша подготовка на спортистите”, каза д-р Виктор Кирков. Той подчерта, че спортът е сектор, който не се различава много от всички останали бизнес сектори, макар да има своята специфика и трябва да се управлява от професионалисти.

 

Д-р Виктор Кирков коментира и Националната програма за развитие на българския баскетбол 2020-2023. Стратегическият документ беше разработен миналата година от „Спортс Мениджмънт България”. Компанията беше ангажирана от БФБаскетбол и с предприемането на необходимите реформи за изпълнението на стратегическия документ. „Извънредното положение, заради пандемията от коронавирус, ни даде възможност да станем първата федерация в България, която има свое електронно първенство, в което участваха над 200 играчи, от които над 30 бяха от чужбина... Всяка ситуация, независимо дали се оценява като добра или лоша, е предпоставка за ответни действия, които могат да променят коренно начина на мислене в една структура, обобщи д-р Виктор Кирков, който е инициатор и ръководител на електронното първенство на Българска федерация по баскетбол БФБ е-баскет лига.

 

В момента футболът е леко превилигирован, тъй като все още няма кой знае какви рестрикции по отношение на финансирането от общините, но средствата за всички останали спортове от същите източници е свито. Редица букмейкърски компании също понесоха тежестта на извънредното положение и въведените мерки, свързани с него. Д-р Виктор Кирков подчерта, че възможностите не са малко и в тези условия. „Въпросът е да си гъвкав, предприемчив и нещата се случват”, каза той и даде пример с БФБ е-баскет лига. Някои от мачовете, които се излъчваха по ТВ1, както и дискусионните студиа привлякоха повече зрителски интерес, отколкото мачове от Национална баскетболна лига по БНТ 3. Показателно е, подчертава спортният мениджър, че има интерес, което е от полза за клубовете, за федерацията и корпоративните им партньори.

 

Д-р Виктор Кирков е оптимист за бъдещето на спорта у нас и в частност на българския баскетбол. Особено след заседанието на Общото събрание на Национална баскетболна лига преди дни.

 

„Започнах да виждам единомислие в хората, които представляват своите клубове. Видях, че искат положителна промяна, загърбват до известна степен егото, което е било водещо в българския баскетбол години наред”, сподели д-р Виктор Кирков.

 

* Целият разговор в студиото на радио "Тангра" можете да чуете тук: „Джитбол”