Публикувано на 01 август, 2020

Д-р Виктор Кирков пред „Радио София” за проекта InspireHope.Space: Ключът към устойчивата промяна е в добрите дела

Добродневно

„Надежда и вдъхновение са основата за промяна на човешкото мислене и преминаването в нов тип общество”

 

 

„Надежда и вдъхновение са основата за промяна на човешкото мислене и преминаването в нов тип общество”, изтъква д-р Виктор Кирков в интервю на журналиста от БНР Луиза Лазарова за предаването „Ритъмът на столицата” по „Радио София”. Социалният предприемач и изпълнителен директор на „Спортс Мениджмънт България” – компанията, която реализира спортния социален проект „Отбор на надеждата”, представи най-новата инициатива, зад която застава с екипа си - онлайн платформата InspireHope.Space. Сайтът и фейсбук страницата му бяха открити преди дни и вече вдъхновяват с истории за личности, които са съумели да променят себе си и света около тях. Целта на платформата е да вдъхновява читателите и така да мултиплицира добрите дела, превръщайки ги в модели, устойчиви практики и начин на живот.

 

„Ако всичко това бъде предприето от повече хора, които имат енергията, знанието и опита да променят света около себе си, вярвам, че България съвсем скоро би могла да бъде едно по-добро място”, казва д-р Виктор Кирков за историите в InspireHope.Space. Платформата няма да се ограничи само със споделяне на добри примери и практики. Съвсем скоро ще бъде открита и едноименна група във фейсбук, чрез която ще бъдат организирани различни подкрепящи инициативи, с фокус върху надеждата, вдъхновението и решителността за реализиране на промяна в себе си и в обществото. В крайна сметка това е пътят за постигането по-добър живот, изпълнен със смисъл, мотивация, благоденствие и щастие. Защото „Идеите се генерират от личности, но промените се случват от общности”, каквото е и мотото на InspireHope.Space.

 

Идеята за създаване на InspireHope.Space се заражда като продължение на спортната социална инициативата „Отбор на надеждата”, която за своите 9 години преобрази живота на стотици младежи в неравностойно положение. Футболният тим, който всяка година представя България на Световното първенство по футбол за бездомни хора, продължава да дава възможност за нов старт и реални шансове за успешна реализация и щастлив живот на стотици младежи, нуждаещи се от подкрепа.

 

„В тази си съзидателна дейност футболният отбор привлече хиляди съмишленици със същата кауза в личния си свят и в нашата обща реалност. Разчитаме да станем общност, която да тръгне към реална и устойчива промяна на обществото. Това, което голяма част от съгражданите ни желаят да се случи сега на площада, много трудно би могло да се осъществи, поради ред причини. Хората очакват, че смяната на една власт с друга ще промени изцяло начина им на живот, но това в действителност е доста продължителен процес, който преминава през промяна на мисленето и действията ни. Според мен е необходимо хората да започнат да се трудят по-усилено за общото благо, а не само за собственото си облагодетелстване”, коментира д-р Виктор Кирков.

 

InspireHope.Space ни запознава със съвременни герои на добротата като фотографа Иван-Александър и съпругата му Стефания, които от началото на пандемията заживяват в село Воден. Младите съпрузи вдъхновяват местните хора, обединяват ги в инициативата „Остави се да си Воден” и заедно превръщат селото в райско кътче, в което всеки ден се реализират добри практики, полезни за общността, а позитивизмът, доброто настроение и мотивацията движат ежедневието.

 

В платформата откриваме и историята на Александра, която даваше надежда на съседите си в Париж по време на карантината. Българката се включи във вечерите на талантите, организирани от съседите й. Александра впечатли парижани с музикалните си изпълнения на терасата, като представи и много български народни песни. Изненадващо и за самата нея, след публикуването на видеа в социалната мрежа, Александра се превърна в носител на надежда за хиляди българи по света и родината й, в която се надява скоро да може да се върне. И днес продължава да дарява надежда, мотивация и вдъхновение с песни.

 

В InspireHope.Space навлизаме и в интригуващия свят на пътеводителя на Всемирното познание Кръстю Ангелов от село Срем. Разговор – предизвикателство да „четем” между редовете, да проверим дали умеем да черпим познания, смисъл, различна гледна точка по толкова много теми, за които си струва да се замислим, ако искаме да променим живота си.  

 

А промяната винаги започва „отвътре навън”, както казва баскетболистката Гергана Брънзова, друг вдъхновяващ пример от палитрата на InspireHope.Space. Гергана, която е една от четирите българки играли в WNBA, споделя как се постигат цели и как успява с личностно израстване и безусловната любов да се разбере с диагнозата „Множествена склероза – МС”. Точно тези думи Гергана използва, за да обясни как е направила титаничния скок, който изглежда като чудо.

 

Вдъхновение е и неуморната работа на Лео Кадели в подкрепа на хора в нужда. Той е създател на фейсбук групата „Приятели, ПОМАГАЙТЕ!” – Лео Кадели”, която обединява над 60 хил. съмишленици около безкористна подкрепа на хора в нужда. Лео Кадели споделя какво стои зад уточнението, че помагат „безвъзмездно, но не безусловно”, какво всъщност е добротата, защо е голяма отговорност и как променят живота на стотици хора. 

 

„С нетърпение очакваме и следващите вдъхновяващи истории в InspireHope.Space, платформата, която разказва за доброто, разпространява благите дела и ни показва първите стъпки към промяната на света, за която всички мечтаем”, посочват от „Ритъмът на столицата” по „Радио София”.