Публикувано на 07 август, 2020

Д-р Виктор Кирков: Никога няма да забравя мачовете ни с Бразилия и Чили от 2019 г.

Добродневно

В InspireHope.Space – Общност на надеждата, разказваме за личности, носители на промяна, надежда и вдъхновение, които създават предпоставки другите да си помогнат сами, каквото прави вече 9 години и „Отбор надеждата”

 

 

 

Три са мачовете на националния „Отбор на надеждата” през миналата година които д-р Виктор Кирков, мениджърът на тима, никога няма да забрави. Това сподели пред Дарик радио изпълнителният директор на „Спортс мениджмънт България” – компанията, официален партньор за страната на организацията Homeless World Cup, която всяка година провежда Световното първенство по футбол за бездомни хора.

 

„Първият ни паметен мач е срещу тима на Бразилия. В него поведохме, но завърши 5:5, като успяха да ни победят с дузпи. След това е мачът с отбора на Чили, който после игра на финал. Водехме с 5:1, но това е много опитен отбор. Мачът завърши с 6:6, като също ни победиха с дузпи. Третият мач е пак  срещу тима на Бразилия, в който победихме с 8:7 изключително трудно. Няма досега друг български футболен отбор, който да е победил Бразилия на футбол”, сподели д-р Виктор Кирков и разказа повече за предстоящия международен турнир по футбол за бездомни хора, който ще се проведе в България от 14 до 18 септември тази година.

 

Първенството е единствената възможност за международна изява на отборите от региона за годината, тъй като заради пандемията Световното първенство по футбол за бездомни хора в Тампере (Финландия) беше отменено. „Реших тази година да направим международен турнир в България и да дадем шанс на тези момчета, които тренираха близо половин година, да имат изява с отбори от чужбина и да представят България”, сподели д-р Виктор Кирков. Засега има потвърждение за участие в турнира от Румъния и от Босна. Очаква се такова още от Унгария, Австрия, Литва, Гърция и Хърватия.

 

Д-р Виктор Кирков акцентира и върху впечатляващата статистика, според която над 90% от младежите, които са били национални играчи в тима от създаването му през 2011 г. досега, са променили живота си към по-добро. Спортният мениджър изтъкна, че това е многостранен процес. По време на тренировките младежите придобиват личностни качества като дисциплина, носене на отговорност, работа в екип. Тези, които стават част от разширения състав на националния отбор, отиват на едномесечен лагер, в който има много образователни и възпитателни инициативи, свързани с подготовката им. Д-р Виктор Кирков подчерта, че 90% от тях никога не са напускали България, не са се качвали на самолет. Участието им в световно първенство е голяма възможност. „Това е начин да отвориш мирогледа си, да видиш други култури, защото там срещаме около 56 различни култури. Това им помага да израснат и да добият тази увереност, че могат да се справят. А когато успееш да победиш и Бразилия, това наистина ти вдъхва неимоверна увереност, че няма невъзможни неща в живота”, подчертава д-р Виктор Кирков.

 

Истории за вдъхновяващи личностни промени, които предизвикват такива и у други, както и в средата, в която живеем, е фокусът на новата инициатива на „Спортс мениджмънт България”. Преди по-малко от 10 дни компанията стартира платформата InspireHope.Space – Общност на надеждата.

 

„Споделяме истории за хора, които са съумели да надмогнат себе си, да променят съдбата си, да бъдат господари на собствения си живот. Те са носители на надежда, вдъхновение и положителна промяна. И същевременно са предприели инициативи, които променят живота на другите. Създават предпоставки другите да променят сами живота си, както и „Отбор на надеждата”. Многократно съм казвал, че ние не помагаме на никого. Ние всъщност създаваме предпоставки хората да си помагат сами, защото това е устойчивият модел”, споделя д-р Виктор Кирков.

 

Последвай линка, за да чуеш цялото интервю: Д-р Виктор Кирков: Никога няма да забравя мачовете ни с Бразилия и Чили от 2019 г.