Публикувано на 27 октомври, 2020

Ивайло Бурев от „Отбор на надеждата” вдъхнови младежи в турнир срещу зависимостите

Добродневно

„Футболът е тип лечение”, каза националът преди да се включи за четвърта година в състезанието със социална цел

 

 

 

Ивайло Бурев от „Отбор на надеждата” вдъхнови младежи в ежегодния турнир „7:0 за хората срещу зависимостите”, който се проведе през изминалия уикенд (23-25 октомври) на Национална футболна база „Бояна”. Националът, който беше част от тима, завършил на престижното 12-то място в Световното първенство по футбол за бездомни хора в Мексико през 2018 г., сподели личната си история на пресконференция в петък, с която проектът стартира, и изрази надежда, че чрез любимата му игра участниците ще постигнат същите резултати като него. Впоследствие „Отбор на надеждата“ успя да спечели турнира „7:0 за хората срещу зависимостите” и в неделя си тръгна с купата от „Бояна“.

 

 

„Казвам се Ивайло Бурев и съм зависим. Моята история не се различва кой знае колко от тази на останалите зависими. Имам дългогодишна употреба, след което преминавам през терапевтична общност и в рамките на 4 години съм жив, здрав, чист и трезвен. Имам своите, разбира се, вътрешни борби, както и изкушения, но щом съм тук при вас, мисля, че разбирате, че нещата са добре”, каза Ивайло Бурев в присъствието на редица медии, заместник-министъра на младежта и спорта Николай Павлов, Минко Пондев – началник сектор „Спортни мероприятия” в Главна дирекция „Национална полиция”, организаторите на инициативата - сдружение „Реванш” и МПА „Свобода”, както и представители на партньорите в проекта – вицепрезидентът на БФС Емил Костадинов, Столична Община, „Левски-Раковски” и асоциация „Солидарност”.

 

Ивайло Бурев разказа как футболът му е помогнал да премине през тежките си моменти. Страстта му към популярната игра е, откакто се помни. Въпреки че е минал през зависимостта, не е спирал да играе. Футболът е тип лечение”, подчерта той. Възможността да е в националния тим, който представи България на Homeless World Cup 2018, много му е повлияло в положителна насока.

„Отвори ми мирогледа още повече за това да се възстановявам, да бъда чист и трезвен”, каза Ивайло Бурев. Той сравни участието си в Мондиала със социална цел, в който се включили отбори от 42 нации със спомените си от първото световно през 1990 г., което е гледал. „Това са хора, които имаха моя проблем, и други, които примерно нямат собствени домове... Виждах как всеки един се бори и преминава през това”, сподели Ивайло Бурев. Той благодари на мениджъра на „Отбор на надеждата” д-р Виктор Кирков за поканата да се присъедини към тима през 2018 г. „Аз го оценявам като нещо много добро в личен план и едно надграждане в моята борба със зависимостите”, каза още Бурев.

 

Той е радостен, че любимата му игра помага в битката му с „проблема, който е бил най-големият в живота му”. Ивайло Бурев изрази признателност и към присъстващите на пресконференцията за това, че са съпричастни към хората, преборили зависимости. „Продължавайте да го правите. Има ефект. Щом за мен има, най-вероятно има и за другите момчета. Надявам се и резултатът да е такъв, като при мен, и да изпитват удоволствието, което аз изпитвам от играта и футбола, емоциите, които ми носят, са почти толкова близки, колкото от веществото. Така че има напълно заменяеми неща”, завърши Ивайло Бурев.

 

Той се включва спортния турнир „7:0 за хората срещу зависимостите” за четвърта поредна година и за втори път успя да го спечели. „Отбор на надеждата“ завърши на първо място в състезанието след като спечели и двата си мача, а Ивайло Бурев направи отлично представяне. Досега националът от Мексико Сити има и други три запомнящи се класирания. Той е бил в отбор, спечелил първо място в състезанието, като купата била връчена от футболистите Ивелин Попов и Петър Занев. Бурев с гордост сподели, че с тим, съставен от играчи от неговата терапевтична общност, са се класирали и на второ, и на трето място в турнира.

 

Проектът „7:0 за хората срещу зависимостите” се провежда от 2015 г. и в него са взели участие 688 души от България и други държави. Тази година инициативата премина без международно участие, заради пандемията с коронавируса. Включиха се 60 души. В програмата на „7:0 за хората срещу зависимостите” бяха заложени дискусии, уъркошопове, тренировки и мини футболен турнир.

 

Проектът има за цел да насърчи интеграцията на младите хора с по-малко възможности поради социалните бариери. Идеята на инициативата е чрез футбола да заинтригува и подкрепи младежите да изградят по-добър живот за себе си и да се обединят в общностите, в които живеят, да се създадат условия за преодоляване на социалните граници по отношение на зависимите хора, да се предотврати риското поведение и да се повиши мотивацията за здравословен начин на живот чрез спорт и обучение.