Публикувано на 02 януари, 2021

Първенство на „Спортс Мениджмънт България“ промени перспективите за електронния спорт

Добродневно

Електронното първенство по футбол на България за 2020 година „WINBET е-футбол лига“, организирано от „Спортс Мениджмънт България“, промени коренно перспективите за електронните спортове в страната. Шампионатът се проведе на модифицирана версия на играта Pro Evolution Soccer 20 и 21 за конзола PlayStation 4, създадена специално за турнира изцяло с български отбори.

 

„WINBET е-футбол лига“ продължи 2 месеца и половина и премина при изключителен интерес. Всеки ден в периода от 15 октомври до 30 декември вкл. медийният партньор на проекта Sportal излъчваше в телевизионния си канал по минимум 2 мача от първенството, а на следващия ден публикуваше статия и видеата от двубоите. По Sportal TV бяха излъчени общо 155 двубоя, а на сайта sportal.bg бяха публикувани 166 видео файла и 83 статии.

 

 

Средната посещаемост на статия за електронното първенство по футбол на България достигна 24 626 влизания, като рекордьор е текстът със заглавие „Смазващо превъзходство за ЦСКА във вечното дерби на върха в „WINBET е-футбол лига“, който беше прегледан 182 647 пъти. При видео файловете най-гледан с 15 730 посещения е успехът на ЦСКА-София над Лудогорец.

 

Според собственика на „Спортс Мениджмънт България“ д-р Виктор Кирков в основата на изключителния интерес към електронното първенство по футбол на България е фактът, че участниците играеха само с местни отбори от Първа, Втора и някои от Трета лига, класически състави (Левски Спартак от 60-те до 80-те, Левски от 90-те до наши дни, ЦДНА от 60-те до 80-те, ЦСКА от 90-те до наши дни, Литекс All Time, Лудогорец All Time, Локомотив Пловдив All Time, Ботев Пловдив All Time), както и „Отбор на надеждата“.

 

„Емоционалните връзки, които определят избора на зрителя, са ключови за развитието на подобен телевизионен продукт. Реалното българско първенство, въпреки неконвертируемия си вид, е по-гледано от всеки чуждестранен футболен шампионат, в който играят страхотни футболисти. В тази връзка бих искал да изкажа своята благодарност към Български футболен съюз, тъй като без неговото съдействие не бихме могли да реализираме шампионата в този формат“, коментира д-р Кирков.

 

Резултатите, които „WINBET е-футбол лига“ постигна по отношение на публичността доказаха тезата на собственика на „Спортс Мениджмънт България“, че електронният футбол е еквивалентен заместител на реалния като телевизионен продукт.

„Хората искат забавление, а електронният футбол им го осигурява, при това в доста по-завършена форма. При нас стадионите са пълни, агитките подкрепят безрезервно своите отбори и съдиите винаги отсъждат обективно. Хората търсят съпреживяване и го получават през представянето на геймърите, които управляват любимия им тим. От изключително значение е и с какви партньори развиваш продукта. В лицето на генералния спонсор WINBET и медийния партньор Sportal ние намерихме съмишленици, които също вложиха усилия в развитието на електронното първенство по футбол“, коментира д-р Кирков в интервю за sportal.bg.

 

В „WINBET е-футбол лига“ взеха участие над 200 геймъри, а турнирът беше спечелен от Пламен Димитров, който игра с отбора на ЦСКА от 90-те години до наши дни. На второ място завърши Цветомир Петров с „Левски“ от 90-те години до наши дни, следван от Емил Киров с „Добруджа“.