Публикувано на 18 януари, 2018

Златка Димитрова и Георги Йорданов – Ламята са посланици на надеждата

Добродневно

7 август, 2012 година

 

 

Фотомоделът Златка Димитрова и бившият национал Георги Йорданов – Ламята са посланици на „Отбор на надеждата”. Двамата бяха представени на среща с медиите, на която бе представена и кампанията „Играй с националите”, чиято цел е да популяризира специфичния футбол, който се играе на световното първенство за бездомни хора.

„Приемам ролята си на посланик изключително сериозно. Вече имах една среща с отбора и съм очарована от играчите в него. Ще направя всичко възможно, за да повярват в себе си и да разберат, че те не са по-различни от всички останали хора”, сподели Златка Димитрова.

Виктор Кирков, мениджър на "Отбор на надеждата", Георги Йорданов, Златка Димитрова и треньорът на тима Методи Здравков

 

 

Георги Йорданов пък обеща да се включи в някоя от тренировките на отбора и да сподели с националите опита си от участието на световното първенство в Мексико през 1986 г., когато той беше част от селекцията на Иван Вуцов. „Не изключвам възможността някои от момчетата от „Отбор на надеждата” един ден да влязат в професионалния футбол. Те не отстъпват по нищо на част от играчите в А група”, добави Йорданов.

 

На срещата с медиите бе представена и кампанията „Играй с националите”, която ще е мини-турнир във формата на Мондиала за бездомни хора, на който „Отбор на надеждата” ще дебютира през октомври в Мексико Сити. Игрището, на което ще се проведе състезанието, е специфично – дълго е 22 метра, широко е 16 метра и е оградено от мантинела с височина 1.1 метър. Кампанията ще обхване пет от най-големите градове в страната – София, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Варна.

 

Всеки отбор, желаещ да се включи, ще заплати сумата от 20 лева на мач за участие, като броят на играчите трябва да бъде минимум 4. Полувремената ще са две по 10 минути. Трите най-добри отбора във всеки град ще имат възможността да играят по един мач срещу националния „Отбор на надеждата”.

Събраните средства ще бъдат предоставени на младежите от националния тим. Първият турнир ще бъде в София на 19 август.

Официален застраховател на националния „Отбор на надеждата” ще бъде „HDI застраховане”, който ще гарантира финансово обезпечение за играчите от тима, в случай че някой от тях получи сериозна травма. Дружеството оперира на българския пазар от 2000 година, а негов мажоритарен собственик е германската компания Talanx International AG.

 

Националният селекционер на „Отбор на надеждата” Методи Здравков заяви по време на днешната пресконференция, че турнето на тима ще даде възможност на много хора да се докоснат до идеята на Homeless World Cup. „Не е важно да станем световни шампиони в Мексико. Важното е момчетата от отбора да разберат идеята на играта и да ги последват още много деца в неравностойно положение”, каза още треньорът.