Публикувано на 23 януари, 2018

Ивет Лалова и Лешек Хенсел са посланици на „Отбор на надеждата“

Добродневно

11 април, 2013 година

 

 

Една от най-бързите жени на планетата Ивет Лалова и извънредният и пълномощен посланик на Република Полша - Лешек Хенсел, са посланици на „Отбор на надеждата“ тази година. Те бяха официално представени на изискана пресконференция-коктейл в сградата на Посолството на Република Полша, като специален гост на събитието беше министърът на физическото възпитание и спорта Петър Стойчев.

 

 

„Датата на днешната пресконференция може да се приеме като символична“, сподели посланик Хенсел. – „От 1996 г. на 14 април в Полша отбелязваме Деня на бездомните хора. Неговата цел е да насочи общественото внимание към проблема с бездомността и нуждата от неговото разрешаване. През 2013 година Полша ще бъде домакин  на две необикновени спортни събития. А може би, именно защото са по-необикновени, заслужават да им бъде обърнато по-голямо внимание.”

 

Г-н Хенсел съобщи, че световното първенство по футбол за бездомни  хора в Познан ще се проведе от 10 до 18 август на терена на впечатляващата регатна писта „Малта. Организатор на второто мероприятие, в което ще участва български отбор, е варшавската организация „Надежда за Мондиал”, която работи с деца под 17 години от социални институции.

 

„От 2010 година организацията провежда национално първенство по футбол за деца без родителска грижа. Миналата година „Надежда за Мондиал” организира европейско първенство, патрон на което беше жената на президента на Полша Анна Коморовска. Тази година организацията подготвя световно първенство, което ще се проведе на стадиона на „Легия” (Варшава). В него ще участват 24 отбора, като освен от България, ще има отбори от ЮАР, Бразилия и Словения”, завърши полският посланик.

 

(отляво надясно) Виктор Кирков, мениджър на "Отбор на надеждата", министърът на физическото възпитание и спорта Петър Стойчев, извънредният и пълномощен посланик на Република Полша - Лешек Хенсел, и Методи Здравков, спортно-техническият директор на „Отбор на надеждата”, който изведе България до 14-а позиция на Homeless World Cup в Мекскио Сити през октомври, миналата година

 

 

Министър Петър Стойчев пожела успех на „Отбор на надеждата” при участието му на световните първенства по футбол в Полша.

 

„Спортът е уникален инструмент за социална интеграция на хора. Той създава много приятелства и изгражда много качества. Министерството на физическото възпитание и спорта подкрепя този проект и „Отбор на надеждата” винаги може да разчита на нас”, каза министър Стойчев.

 

Мениджърът на „Отбор на надеждата” Виктор Кирков сподели подробности относно предстоящата подготовка на тима. На 13 и 21 април са заключителните турнири, на които ще бъдат избрани националните състезатели тази година. На 25 и 26 май „Спортс Мениджмънт България” планира организирането на мини балканско първенство по футбол за бездомни хора, като към момента са потвърдили отборите на Сърбия и Румъния. Очаква се отговор и от Гърция. На 8 и 9 юни мъжкият тим е поканен за участие в международен турнир в румънския град Тимишуара. Същевременно дамският отбор ще вземе участие на състезание в Мюнхен от 24 до 26 юни.

 

"Надяваме се в края на юли, с помощта на министерството на спорта и спортния тотализатор, отново да направим подготвителен лагер на отличната база на „Спорт Палас” във Варна”. Виктор Кирков допълни, че е приел покана за участие на „Отбор на надеждата” в турнир, организиран от спортна редакция на БНР, с който ще се отпразнува 50-годишнината на предаването „Спорт и музика” през септември тази година", заяви Виктор Кирков.

 

Вторият посланик на тима Ивет Лалова не успя да присъства на пресконференцията, тъй като се подготвя за състезание в Испания, но чрез нейния представител Денислав Георгиев обеща приятна изненада за „Отбор на надеждата” при завръщането й през месец май в България и пожела успех на прекрасната инициатива.