Публикувано на 26 януари, 2018

Теодора Духовникова и Георги Господинов станаха посланици на надеждата

Добродневно

 

16 април, 2014 година

 

 

Теодора Духовникова и Георги Господинов са новите посланици на „Отбора на надеждата“. Една от най-магнетичните български актриси и един от най-популярните и превеждани съвременни български писатели бяха официално представени на специална пресконференция в клуба на Народен театър „Иван Вазов”.

 

„В житейския си път съм се убедила, че хората нито имат равен старт в живота, нито го завършват на мястото, което им се полага. За мен е важно тези деца да усетят, че имат до себе си някой, който е загрижен и вярва в тях”, сподели Теодора Духовникова на срещата с медии и допълни, че ще покани момчета от отбора на снимките на някой от бъдещите си филмови проекти.

Георги Господинов обясни, че е приел поканата да стане посланик на „Отбор на надеждата”, без да се колебае и секунда, защото това е човешка кауза:

„Приех, защото знам, че в свят като днешния границите са много крехки и всички ние сме на ръба на собствената си бездомност. Хората без дом са част от моите книги, от Естествен роман, през разкази като „Обащиняване“ и „Коледното писмо“ до тези, които не получават писма. Приех, защото вярвам, че изпитваме остър дефицит на емпатия, съпреживяване, любопитство към тези хора. Радвам се, че поканата е към хора от полето на културата, която трябва да се занимава с тези дефицити”.

 

Актрисата Теодора Духовникова, Виктор Кирков - създател и мениджър на "Отбор на надеждата", и писателят Георги Господинов

 

Двамата посланици ще вземат участие в съвместни инициативи със „Спортс Мениджмънт България”, които ще обхванат деца и младежи в неравностойно положение и извън „Отбор на надеждата”. Предвижда се провеждането на благотворителен турнир по стрийт футбол с участието на известни бъргарски писатели и актьори. А през лятото, съвместно с Държавна агенция за закрила на детето, ще се проведе конкурс за разказ на тема „Аз и моята история” във всички социални институции за лица под 18 години в страната. Председател на журито ще бъде Георги Господинов, а за победителите ще бъдат осигурени награди от генералния спонсор на „Отбор на надеждата” GLOBUL. 

 

Досега лица на „Отбор на надеждата” са били Димитър Пенев (2011), бившият футболист Георги Йорданов (Ламята) и моделът Златка Димитрова (2012), посланикът на Република Полша в България Лешек Хенсел и лекоатлетката Ивет Лалова (2013).

 

На пресконференцията „Спортс Мениджмънт България” представи и новия национален селекционер на „Отбор на надеждата”. На световното първенство в Чили през октомври тимът ще бъде воден от селекционера Младен Христов. През 2013 г. той беше помощник-треньор на националния отбор и води столичния тим за втори пореден сезон. Тази година проектът ще обхване млади хора в неравностойно положение от шест населени места в страната – градовете София, Пловдив, Стара Загора, Лом, Брацигово и село Доганово.

 

Междувременно на пресконференцията стана ясно, че българският партньор на фондация Homeless World Cup - „Спортс Мениджмънт България”, е заявил страната ни като кандидат за домакинство на световното първенство по футбол за бездомни хора през 2016 година. Новината обяви изпълнителният директор на компанията Виктор Кирков.

„Домакинът на Мондиал 2016 би трябвало да бъде избран в началото на следващата година. Все още нямам информация кои са останалите кандидати, но шансовете ни се увеличават, ако няма страни извън Европа, които да са изявили желание да организират престижния форум. В последните години фондация Homeless World Cup има практика да редува нашия континент с другите при предоставянето на домакинство в две последователни години. Например тази година турнирът ще бъде в Чили, а догодина ще е в Холандия. Дори и да не получим правото да организираме Мондиал 2016, година по-късно шансовете ни ще бъдат много по-големи”, обясни Кирков.

Ясен Гуев, главен директор „Корпоративна политика“ на GLOBUL (вляво), Теодора Духовникова, Виктор Кирков, Георги Господинов и Младен Христов, новият селекционер на тима (вдясно) заедно с момчета от "Отбор на надеждата"

 

В рамките на пресконференцията беше обявено и продължаването на договора за генерално спонсорство на „Отбор на надеждата” с GLOBUL за трета поредна година.  Информацията беше съобщена от Ясен Гуев, главен директор „Корпоративна политика“ на телекомуникационната компания.

GLOBUL е спонсор на „Отбора на надеждата” още от създаването му през 2011 г. През тези три години, инициативата се разви и постигна значителни успехи. Благодарение на нея, стотици млади хора, лишени от дом, семейство или с други социални затруднения, повярваха в себе си и подобриха начина си на живот. Затова съм горд, че GLOBUL продължава да подкрепя проекта и вярвам, че той може и ще промени още много човешки съдби”, заяви Гуев.

 

Преди дни стана ясно, че е продължен договорът за спонсорство на „Отбор на надеждата“ и с бензиностанции ЕКО. Компанията за горива е подкрепя тима от първите месеци на неговото създаване през 2011 г. Изпълнителният директор на „ЕКО България” Георги Деянов изрази удовлетворението си от продължаването на партньорството с „Отбор на надеждата”:

„Ние държим изключително много на този проект, защото той се явява като единственa алтернатива за положителна промяна в живота на много младежи, които не са имали шанса да израснат в семейна среда и да получат равен старт в живота с другите деца”.

 

Дванадесетото световно първенство за бездомни хора в Сантяго (Чили) ще се проведе от 19 до 26 октомври тази година, съобщиха организаторите на събитието от фондация Homeless World Cup. Българският партньор на фондацията – компанията „Спортс Мениджмънт България”, вече започна подготовката на „Отбор на надеждата”, който ще представлява страната ни на Мондиала. Шампионатът в Чили ще бъде трети за българския тим, който при дебютното си участие в Мексико през 2012 г. завърши на престижната четиринадесета позиция от 43 състава. Година по-късно „Отбор на надеждата” зае седемнадесета позиция от 46 тима и спечели Купата на град Познан.