Публикувано на 26 януари, 2018

Български рефер ще свири на Мондиала в Амстердам

Добродневно

6 юни, 2015 година

 

 

Български рефер ще свири на световното първенство по футбол за хора в неравностойно положение в Амстердам през септември тази година, съобщи на пресконференция днес Пол Нагтегаал, дългогодишен рефер на ФИФА и съдийски ментор на Homeless World Cup, родом от Холандия.

Той е в София по покана на „Спортс Мениджмънт България”, за да проведе двудневен семинар и да сертифицира български съдии и бивши играчи от Мондиала.

 

„България е първата държава, в която се провежда официален съдийски курс на Homeless World Cup. Това ще даде възможност страната ви да изпрати свой рефер на предстоящия шампионат в Амстердам. Всички разходи по транспорта и престоя на този съдия в Холандия ще бъдат поети от организаторите на турнира”, сподели Нагтегаал.

 

Заедно с него на посещение в България е и Закиа Моулаои, директор „Развитие на международните партньори” във фондация Homeless World Cup. По време на престоя си тя посети дома за деца лишени от родителска грижа в село Доганово, центъра за временно настаняване в столичния жилищен комплекс „Люлин” и квартал „Факултета”.

„Моята работа е да посещавам различните партньори на Homeless World Cup и да помагам за тяхното развитие. „Спортс Мендижмънт България” е партньор на нашата фондация от скоро, но впечатленията ми от работата на българския екип са отлични. Това е и причината първият официален съдийски курс на нашата фондация да се проведе именно в София”, каза Моулаои.

 

В съдийския курс се включиха общо 15 души, които ще преминат теоретична и практическа подготовка. В обучението за съдии се включиха бивши национални състезатели от „Отбор на надеждата”, които са представяли България на мондиалите в Мексико (2012), Полша (2013) и Чили (2014). В събота младежите ще преминат теоретична подготовка в Suite Hotel в „Студентски град”, а в неделя ще имат и практически курс по време на седмия селекционен турнир на „Отбор на надеждата” в кв. „Челопечене”.

 

 

 

Закиа Моулаои (директор „Развитие на международните партньори“ във фондация Homeless World Cup)

и Виктор Кирков (създател и мениджър на „Отбор на надеждата“)

 

Бившите национали, които преминат обучението, ще получат документ, който ще им позволи да вземат участие на световно първенство по футбол за бездомни хора и като рефери. Другото задължително условие да бъдат отново част от този специфичен шампионат са базовите познания по английски език, които ще бъдат проверявани с тест. При евентуална покана от страна на фондация Homeless World Cup, която организира мондиала всяка година в различна страна, България ще има готовност да изпрати свои представители като съдии всяка година.

 

Симултанният превод по време на събитието беше осъществен от Симона Стоянова.