Публикувано на 26 януари, 2018

Исус от Стара Загора ще е рефер на световното в Амстердам

Добродневно

10 август, 2015 година

 

 

Исус Чавдаров от старозагорския дом за деца, лишени от родителска грижа „Мария Терезия”, ще бъде първият бивш играч от „Отбор на надеждата“, който ще бъде преквалифициран в рефер на предстоящия Мондиал. Младежът, който е на 19 години, получи днес официална покана от шотландската фондация Homeless World Cup да се присъедини към футболните съдии на предстоящия шампионат в Амстредам.

 

Исус представяше България на миналогодишното първенство в Чили, а в началото на юни тази година премина успешно съдийски курс за стрийт футбол при дългогодишния рефер на ФИФА Пол Нагтегаал в София. Курсът беше организиран от „Спортс Мениджмънт България” и в него бяха сертифицирани общо 15 души, като повечето от тях са бивши национали от „Отбор на надеждата”.

Подобен курс беше организиран през юли и в португалския град Брага, като вероятно Homeless World Cup ще покани един сертифициран рефер и от тази страна.

Исус беше един от най-резултатните български национали на миналогодишното световно първенство за бездомни хора в Чили. Тогава България постигна рекордно класиране, завършвайки на дванадесета позиция от 42 състава. Исус е роден в Стара Загора и от 2-годишен е настанен в целодневна детска градина. Когато навършва 7 години, социалните служби го преместват в ДДЛРГ “Мария Терезия”, където ще живее до края на този месец. След това трябва да се изнесе, тъй като завършва средното си образование. Той е бивш ученик на спортното училище в Стара Загора, където тренира джудо. През 2013 г. Исус беше капитан на национален отбор към „Спортс Мениджмънт България”, който представи страната ни на първото световно първенство за деца от институции до 17 години във Варшава. Отличното му представяне доведе до включване в идеалния състав на шампионата, което му осигури възможност да бъде съотборник на Лукас Подолски в демонстративен мач.