Публикувано на 27 януари, 2018

„Отбор на надеждата“ и „ФК Танг Ра“ с награда от ФИФА

Добродневно

12 януари, 2016 година

 

 

„Отбор на надеждата“ и „Футболен клуб Танг Ра“ бяха отличени с годишната награда на ФИФА за феърплей. Световната футболна централа присъди престижния приз в рамките на церемонията за излъчване на носителя на „Златната топка“ за 2015 година. Наградата се дава на всички футболни организации, помогнали на бежанците през годината.

 

Призът беше символично връчен на Джералд Асамоа, който беше първият цветнокож състезател, играл за националния отбор на Германия.

„Аз също съм минал през това, когато баща ми е дошъл в Европа, и той е бил бежанец. В Германия намерих моята нова родина. Това е мисия, близка до сърцето ми, защото знам, колко е трудно да се бориш с расизма и ксенофобията. За мен е чест да съм тук. 2015 година беше много трудна година, 2016-а няма да е по-лесна, и трябва да положим много усилия, за да осигурим на хората спокойствие“, коментира роденият в Гана футболист.

 

За последните 2 години и половина във „Футболен клуб Танг Ра“ са тренирали приблизително 20 футболисти от Африка и Близкия Изток, кандидатстващи за статут на бежанци в България. Много от тях взеха участие и в столичното първенство по футзал с екипа на клуба.

Припомняме, че вратар на „Отбор на надеждата“ на световното първенство за бездомни хора в Чили беше бежанецът от Мали - Куаси Ив. Той спечели индивидуален приз за най-добър играч на своя пост на шампионата.