Публикувано на 27 януари, 2018

„Център на надеждата” преобразява живота на деца от „Факултета“

Добродневно

20 декември, 2017 година

 

Спортни дейности, изграждащи личностни качества, сугестопедично обучение по български и английски език и математика, възпитаващо истинско човеколюбие, виенски валс в междучасията и арт занимания, реализирани с широка усмивка и вдъхновение, са в основата на невъобразимото израстване в знанията и в поведението на десетки деца от столичния квартал „Факултета”. Чудесата се случват в „Център на надеждата”, който беше открит с официално тържество в началото на тази седмица. Деца от професионална гимназия по текстил и кожени изделия представиха ромски фолклор и стихотворения на Васил Чапразов, Мануш Романов и други ромски автори, както и кратка театрална постановка, посветена на легендата за цар Баба и царица Дай, както и много песни и танци. 

 


„Изкуството облагородява”, сподели актрисата Наталия Цекова, която в края на тържеството зарадва публиката с откъс от моноспектакъла си „Цигански колела”. Именно тя е художествен ръководител и на театралната постановка, с която децата откриха събитието. Актрисата поясни, че целта на заниманията й с децата не е непременно да ги превърне в артисти, а да им помогне да добият увереност, да разшири светогледа им и да подхрани обичта им към изкуството.

 

„Ромската тема за мен е важна, защото съм ромка”, каза Наталия Цекова и допълни, че покрай забавлението в разучаването на нови текстове, винаги се старае да предава житейски уроци на децата, като например да им напомни да стоят далеч от вредни навици и поведение. Успешното им сътрудничество се базира на доверие и приятелство, видя се и на детското тържество, с което бе открит „Център на надеждата”. Наталия поощряваше с широка усмивка децата при всяка тяхна следваща изява, а след като самата тя представи откъс от „Цигански колела” последваха радостни възгласи и викове: „Още!”.

 

Поучителни и много вдъхновяващи са и заниманията с педагозите от центъра. Благодарение на подхода и усилията им, децата не само учат с желание и бързина, а вече и сами се коригират. Така, например, само преди няколко дни те съвсем самостоятелно съставили списък от правила за правилно и грешно поведение на обществено място. Задачата била поставена покрай предстоящото им посещение в Софийската опера и балет, където с възхищение изгледали балетното представление „Лешникотрошачката“. „Те са като всички деца. Важното е да имат правилният ролеви модел”, коментираха гостите в края на официалната част на детското тържество в „Център на надеждата”. А сред тях бяха госпожа Теодора Филева, старши експерт в дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм” в Столична община, както и представители на бизнеса и много приятели на „Център на надеждата”.


Празникът продължи с торта и много танци, в които се включиха и малки, и големи. А в паузите гостите имаха възможност да разгледат коледните картички, изработени от децата, техни рисунки, апликации и произведения от пластилин, с които е украсен „Център на надеждата”. Чрез тях се допълва неформалната, приветлива с цветовете и подредбата си обстановка, която е част от сугестопедичния метод, по който се провеждат заниманията.

 

 

„Център на надеждата” е център за активно включване чрез спортна реинтеграция и е изграден по процедура „Активно включване” по проект „Иновативни форми за активно включване на социално уязвими групи”. Процедурата се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд. В центъра работим с дечица от квартал „Факултета” като чрез спортни и образователни занимания по метода на Сугестопедията се опитваме да им помогнем да наваксат това, което не са успели да научат в училище”, сподели Виктор Кирков, изпълнителен директор на компанията „Спортс Мениджмънт България”, която създава „Център на надеждата”.

 

Фирмата ръководи и друг популярен проект – „Отбор на надеждата”, който от години дава възможност за промяна на стотици младежи от социално рискови групи чрез футболни тренировки и участие на световни първенства по стрийт футбол за бездомни хора. Проектът постига 100% успеваемост при социалната интеграция на националните състезатели от последните 6 години, в които „Спортс Мениджмънт България“ е партньор на шотландската фондация Homeless World Cup.