Публикувано на 15 февруари, 2018

NowWeMOVE вдъхнови деца, младежи и родители да спортуват

Добродневно

30 май, 2016 година

 

 

 

Деца, младежи и родители се включиха в кампанията NowWeMOVE и спортуваха заедно. На 13 май бе отбелязан Европейския ден без асансьори, а от 23 до 29 май бе „най-раздвижената” седмица MOVE Week. Двете инициативи са част от целогодишната кампания NowWeMOVE. 


От 2015 година „Спортс Мениджмънт България” е координатор на NowWeMOVE за територията на град София. На 12 май от 14:30 часа в сградата на Национална спортна академия „Васил Левски” от компанията проведоха безплатно дискусионно обучение като участниците в него научиха какви възможности дава всяка от инициативите на кампанията NowWeMOVE на организациите, които се занимават с физически активности и спорт, всички детайли относно организирането на събития, както и как да комуникират успешно с медиите.

 

Празникът на спорта и физическата активност започна на 13 май, когато се отбелязва Европейския ден без асансьори. По този повод бе организирано състезание - изкачването на стълбите във „Витоша Парк Хотел”. Победителка в надпреварата при дамите стана студентката от УНСС Магдалена Терзиева, която е член на мажоретния състав на университета. Тя успя да изкачи десетте етажа на сградата за 39 секунди. При мъжете най-бърз беше студентът от софийския университет Никола Ралчев, който постигна време 34 секунди. Двамата победители получиха като награда пълен едномесечен достъп до фитнеса, басейна и уелнес центъра на „Витоша Парк Хотел”.

В изкачването на сградата се включиха общо 15 души, сред които беше и незрящият студент по психология Иван Иванов. Най-малкият участник беше 7-годишният Константин Филипов, който изкачи всички 180 стълби за 64 секунди. 
И двамата победители споделиха, че спортуват редовно. 

 

 

„Родена съм в Харманли, а в момента съм първа година студентка в специалност „Икономика с чуждоезиково обучение”. Бивша състезателка съм по гребане и имам над 10 републикански медала. Спортувам от малка. Това ме прави щастлива и се тонизирам. Благодаря още веднъж за прекрасното събитие и за невероятната награда! Какво по-хубаво за един спортист да има къде да разпусне след тренировка”, коментира 19-годишната Магдалена Терзиева, която се занимава с фитнес и аеробика.

 

Победителят при мъжете Никола Ралчев е от Панагюрище и е на 20 години. Учи втора година молекулярна биология и от 6 месеца тренира кунг фу винг чун. Ралчев е бивш републикански шампион по лека атлетика при юношите. Той печели седембоя през 2013 г. и десетобоя през 2014 година. Обича да разпуска с планински туризъм и плуване. 
 

 

Целта на No Elevators Day е да привлече внимание към физическата активност за здраве и да покаже, че за да се движим не е необходимо да отделяме време и средства. Според координатора на кампанията в България „БГ Бъди активен” при изкачване по стълбите се горят три пъти повече калории отколкото ходейки, повишава се количеството на „добрия холестерол“ в кръвта, а костите, мускулите и ставите се заздравяват. 

 

Кампанията NowWeMOVE продължи през уикенда – MOVE WeekEND. В събота групата StrollerFitMama направи безплатна тренировка за майки с деца в детски колички, а Cordão de Ouro демонстрира капоейра. В неделя клуб „Дарко тийм” презентира лекоатлетическа тренировка за деца. И в двата дни на мястото на събитието имаше спортен аниматор, който раздвижи всички присъстващи.

 

Снимки от MOVE WeekEND: Иван-Александър Кютев