Публикувано на 17 февруари, 2018

Фабио Капело тренира български деца

Добродневно

13 март, 2014 година

 

 

 

Фабио Капело зарадва 12 български деца с импровизирана тренировка в центъра на София. Млади таланти на възраст от 7 до 14 години получиха ценни съвети и напътствия от един от най-добрите треньори в света, благодарение на „Спортс Мениджмънт България“  и „УниКредит Булбанк“.

 

 

Тренировката се състоя под козирката на централния офис на банката на площад „Света неделя”, а игрището беше умален вариант на съоръженията за стрийт футбол, на които се играят световните първенства за бездомни хора. Децата се учеха да изпълняват наказателни удари пред погледа на Фабио Капело. Те бяха изключително щастливи, че успяха да почерпят от опита на популярния специалист, който в момента е селекционер на националния отбор на Русия.

 

 

В края на събитието всички участници в него си направиха снимки за спомен с 67-годишния италиански треньор. След това Фабио Капело се отправи към  Националния стадион „Васил Левски”, където заедно с Кирил Домусчиев гледа срещата от Лига Европа между Лудогорец и Валенсия, спечелена от испанците с 3:0.

 

 

Преди началото на тренировката с децата Фабио Капело даде автографи за своите почитатели в България. В рамките на това представяне той получи като подарък фланелка на ФК „Танг Ра“ от президента на клуба Виктор Кирков, който е и изпълнителен директор на „Спортс Мениджмънт България“.

 

Великият италиански треньор пристигна в София по покана на „УниКредит Булбанк“, един от генералните спонсори на Шампионската лига. Фабио Капело е посланик на фирмата за нейната „Обиколка на купата“, която показа трофея в най-луксозния европейски турнир на феновете из континента. Именно като част от тура Фабио Капело бе у нас през октомври 2013 година.

 

В рамките на тазгодишното си гостуване легендарният треньор имаше и работна закуска с представители на бизнеса и медиите. По време на срещата Фабио Капело и Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „УниКредит Булбанк“, посочиха 10 стратегии за успех, които бяха обобщени и в блога на "УниКредит Булбанк":

 

 

1. Във футбола и бизнеса предварителната подготовка е изключително важна.

 

„Вече технологиите са такива, че анализираме всичко. Проучваме всички детайли. Гледам поне три предишни срещи на съперника преди мач и така създавам стратегията на моя отбор“, каза Фабио Капело. Според него това е ролята на всеки ръководител на бизнес организация – да начертае стратегията и да е сигурен, че всеки в отбора я разбира и е готов да даде 100% от себе си.

2. Технологиите променят света – и на бизнеса, и на футбола.

 

„Ключовите промени във футбола се случват веднъж на 20 години, а в бизнеса – двойно по-бързо. За успеха способността да се променяш е изключително важна“, каза Фабио Капело. Според него и във футбола, и в бизнеса промените са циклични и способността да се адаптираме е гаранция за успех.

3. Успехът не е случаен.

 

„Успехът не пада от небето, а е резултат от поредица от решения“, убеден е Капело. Левон Хампарцумян допълни, че „Успехът е резултат от организираните усилия на добър екип, който е устойчив във времето.“

4. Ясното определяне на целите е ключово за успеха.

 

Преди да започне преследването на успеха, за всеки е важно ясно да дефинира целите си. Според Капело успехът се измерва не с постигнатите резултати, а с изпълнението на предварително зададения план. Той посочи, че в различни моменти целите на отборите са различни – понякога да купуват или да изграждат млади играчи, а друг път да играят за победа на всяка цена.

5. Няма отбор само от супер звезди, но няма и добър отбор без таланти.

 

„Има много добри и талантливи играчи, но всеки треньор има 11 човека на терена, плюс резервите. Това, което е ключово за успеха, е всеки да бъде мотивиран и да използва таланта си за целите на отбора“, каза Капело. „Големите таланти трябва да служат на отбора си. Един човек може да промени отношението на целия отбор“, категоричен беше Капело.

6. Отборът е най-важен.

 

„Заедно губим, заедно печелим, отборът е най-важен“, каза Капело. Той припомни, че, когато е започнал да работи с Реал Мадрид, е останал изумен от единния дух на тима. „Може да си голям футболист, велик треньор, но, отивайки в „Реал Мадрид“, знаеш, че трябва да направиш всичко за бялата фланелка“, разказа Фабио Капело.

7. Добрият треньор и лидер знае как да мотивира.

 

„Как мотивирам играчите след загуба? Аз съм един човек срещу 25. Връзката с отбора зависи от мен. Аз съм този, който трябва да даде смелост на футболистите да продължат напред. Естествено, ядосвам се като не ми спазват указанията. На всеки три дни преразглеждаме стратегията си. Никога не слагам парите като мотивация, а обръщам специално внимание на самочувствието на играчите“, посъветва Капело. Той каза, че обръща внимание на личността на всеки един футболист, дори на гордостта им. „Много важен психологически момент е, че когато си голям, се страхуваш да не пропаднеш. В Мадрид веднъж купих трима млади футболисти на по 18 години, но трябваше време да ги обучим и затова ги пусках в игра постепенно заради голямото напрежение на стадиона.“, обясни Капело. За него най-важното е всички футболистите да мислят като победители. Когато наблюдава проблеми в играта на някой свой играч, отделя време да разбере на какво се дължи – често слабата игра е резултат от фактори извън терена.

8. Условията определят стратегията.

 

В богатия си опит Капело се е ръководел и от принципа, че стратегията трябва да се дефинира спрямо условията и ресурсите. „Всеки път при смяна на работата си, сменям и мисленето си, защото хората и обстоятелствата са различни и трябва различен подход“, каза Капело. Въпреки успешната си кариера, според него футболът не е само купи и победи. „Отборите, които преди побеждаваха, сега не побеждават, защото ресурсът не се използва правилно. Виното трябва да се прави спрямо гроздето, което имаш.“ Затова и според Капело най-добри треньори стават играчите от центъра, защото имат най-добри умения да наблюдават цялостната картина. „Халфовете стават добри специалисти. Те следят играта и действията на всички по терена, по-практични са и това им помага“, обобщи Капело.

9. Добрите решения са екипните.

 

Запитан как взима трудни решения, Капело отговори: „Имам екип от хора, с които се съветвам, но не искам покрай мен хора, които ми отговарят само с „да“ и винаги са съгласни с мен. Питам защо, къде сбъркахме, изслушвам всички и накрая взимам решение. Инстинктът идва след анализа“, смята Капело. Той посочи, че е важно обаче всеки лидер да има смелостта да взима непопулярни решения и понякога да върви срещу общото мнение.

10. Най-важният урок: уважение

 

„Винаги казвам на футболистите да се отнасят добре с всички, независимо от ролята или длъжността им. Това може да са вашите братя, вашите роднини… Трябва да се уважават другите“ е най-важният урок в бизнеса и футбола според Капело.