Публикувано на 17 февруари, 2018

„Отбор на надеждата“ се включи в инициатива на ЮНЕСКО

Добродневно

19 юни, 2016 година

 

 

„Отбор на надеждата“ участва в демонстративен футболен мач, като част от събитие, инициирано от Министeрство на младежта и спорта по повод 60-годишнината от членството на България в ЮНЕСКО.

 

 

Националният ни тим, който ще представя България на световното първенство по футбол за бездомни хора, подпомогнат от футболистки на НСА „Васил Левски“, игра срещу отбор, съставен от бившите футболисти Константин Мирчев, Радослав Здравков, Станислав Ангелов, съветникът на министър Красен Кралев – Гошо Гинчев, журналисти и служители на ММС. Футболната среща се състоя в комплекс „Спортна София, зона Б5“, където се проведоха още турнири по волейбол, баскетбол, петанк и тенис на маса.

 

 

 

Малко преди спортните мероприятия се проведе „Щафетата на знаещите“. В парк „Възраждане“ девет български шампиони запознаха над 1000 деца с 9-те родни обекта, включени в Списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство.

 

 

В организирана от Министерството на младежта и спорта „Щафета за знаещи“ по повод 60-годишнината от членството на България в Организацията на ООН за образование, наука и култура се включиха:

 

Тереза Маринова, Станимира Петрова, Мария Оряшкова, Петър Стойчев, Владимир Николов, Александър Петров, Павел Лефтеров, Константин Папазов и Александър Александров.

 

Учениците от столичните спортни училища и от район „Възраждане“ събираха

 

автографи от звездите върху брошури

с информация за обектите

 

както и визитки на спортистите, като по този начин се запознаха с Мадарския конник, Боянската църква, Казанлъшката гробница, Скалните църкви в с. Иваново, Стария Несебър, Рилския манастир, Тракийската гробница в с. Свещари, Националния парк „Пирин” и Биосферния резерват „Сребърна”.

 

 

Тереза Маринова и Петър Стойчев

 

 

„Най-добрият посланик на България по света са нашата култура и нашите спортни успехи. Спортът насърчава ценности като честност, равенство, ангажираност, смелост, работа в екип, зачитане на правилата и законите, зачитане на себе си и другите, общностен дух и солидарност, както и забавление и удоволствие. Той е феномен, който развива връзките между хората. Именно затова считам, че спортът е един от най-подходящите начини да отбележим годишнината от членството на страната ни в ЮНЕСКО“, заяви по време на официалното откриване на събитието заместник-министърът на младежта и спорта Асен Марков.

 

Тити Папазов дава автограф върху брошура с информация за  9-те родни обекта,

включени в Списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство

 

 

Събитието се организира с подкрепата на ЮНЕСКО, район „Възраждане” и кмета на района Савина Савова и „Софийски имоти” ЕАД. То е част от Националния план за отбелязване на 60 години България в ЮНЕСКО и е в подкрепа на „София 2018 – Европейска столица на спорта”.

 

 

 

 

Автор на снимките: Иван-Александър Кютев