Публикувано на 22 февруари, 2018

"Политическите назначения" в "Левски" отведоха клуба до задънена улица

Съзерцателно

24 октомври, 2016 година 

 
автор: Виктор Кирков
*назаем от Терминал 3
 

 

 

Поредното „политическо назначение“ на нов собственик във футболния „Левски“ е на път да се провали с гръм и трясък, както се случи и с предходното. Това стана ясно от медийните изяви на двете водещи фигури в спортно-техническия щаб на „Герена“ в съботния ден.

 

 

Разкрития от „кухнята” на клуба

 

 

Първо старши треньорът на отбора Люпко Петрович подаде оставка и изпрати до БТА копие от писмото си до надзорния и управителния съвет на сините, с което аргументира своето решение. Документът съдържа десет точки, в които най-успешният футболен треньор, работил на клубно ниво в България, разкрива пред медиите интересни факти от „кухнята“ на „Левски“. От тях става ясно, че хора от клуба са водили кампания в медиите срещу специалиста още от първия му ден на „Герена“. Многократно са водени преговори с други треньори, които да го заменят. Ръководството на „Левски” е направило лятната селекция от футболисти, без тя да е съобразена с изискванията на Петрович, като само две от новите попълнения са взети по негово желание. Става ясно още, че клубът е спрял премиите на футболистите, въпреки че те са били договорени преди началото на шампионата. Освен това „най-добрите футболисти в отбора – Бабатунде и Нар, нямат автомобили, които са им обещани от лятото”. Петрович споделя, че „фигурата на треньора в ПФК „Левски“ няма значение“ и е напълно обезценена, но в края на документа като основен мотив за напускането си изтъква влошеното си здравословно състояние.

 

Тежки признания за организационна несъстоятелност

 

Сред мотивите за напускането си сръбският специалист пише също, че „за да се спечели титла, освен отбор трябва да имаш и клуб“. В този контекст се изказа и спортният директор на клуба Станислав Ангелов след шампионатния мач с „Берое“ в съботната вечер, спечелен от „Левски“ с 2:0. Той обяви, че „стабилност има в отбора, а не в клуба“. „Спортната част е стабилна. Клубът е в тежък преход. За което нямам почти и никаква информация горе-долу какво се случва в клуба. Те нещата са свързани доста често, нали“, коментира Ангелов. Ден по-късно бившият треньор на „Левски” Станимир Стоилов потвърди твърдението на Петрович и призна, че клубът е водил разговори с него. „Водени са разговори с мен, в това няма нищо ненормално. Но аз си имам отбор и оттам нататък всичко е спекулации. В „Левски” ръководството, треньорите и феновете са като орел, рак и щука”, каза Стоилов.

 

Изненада или закономерност

 

На пръв поглед създалата се ситуация в „Левски“ е изненадваща с оглед на факта, че в момента „сините” са лидер в класирането на Първа лига и не са допуснали загуба в официален мач от началото на сезона. Погледнати в дълбочина обаче, процесите в клуба са напълно закономерни. На 30 август тази година собственик на клуба стана бизнесменът Спас Русев, който очевидно няма, а и никога не е имал отношение към футбола. Посредник по трансфера му на „Герена“ стана бившият конституционен съдия Георги Марков, който цяло лято подготвяше феновете на „Левски“, че издръжката на клуба ще бъде поета от „изключително богат, доказан, фин човек, а не човек от подземния свят”. Същият Георги Марков, който преди 10 години беше осветен като агент на Държавна сигурност под псевдонима Николай, откри преди две години предизборната кампания на ГЕРБ за последните парламентарни избори в зала „Арена Армеец” с обръщението „Приятелю Борисов”.

 

Спас Русев беше доведен на „Герена” в изключително тежък период за клуба. „Сините” не са печелили титла от 7 години и няма логична причина да прекратят скоро негативната тенденция с оглед на огромното спортно и организационно превъзходство на „Лудогорец” в българския футбол. Същевременно през последните години „Левски” натрупа дългове в размер над 13 млн. лв. При това положение едва ли някой трезвомислещ бизнесмен би изсипал десетки милиони в клуб просто заради един сантимент. Случайно или не, в деня, в който придоби „Левски”, Русев стана мажоритарен собственик и на БТК, като сделката беше финансирана основно от бившия спонсор на клуба ВТБ. Бизнесменът трябваше да получи контрола върху най-големия телеком в България срещу 330 млн. евро, като освен това дружеството има облигации и дългове за около 500 млн. евро. Приходите на БТК само за миналата година обаче са 865 млн. лв., което правеше сделката изключително изгодна за Русев. Вероятно част от печалбата на компанията е трябвало да бъде отделяна и за издръжката на „Левски”, но това не се случи, тъй като всички промени по партидата на дружеството майка на БТК „Вива телеком България” бяха спрени от състав на Софийския градски съд. Това се случи в началото на септември по молба на „Емпрено венчърс лимитид”, собственост на руснака Дмитрий Косарев, който претендира за контрола върху телекома, като твърди, че е купил 76% от акциите му.

 

Със стопирането на сделката за БТК очевидно бяха блокирани и очакваните входящи парични потоци по посока „Герена”. Липсата на свеж финансов ресурс в „Левски” е видим за всички работещи там. Според неофициална информация от клуба премиите на футболистите не се изплащат, тъй като ръководството на „сините” не е очаквало толкова добро представяне от отбора и е бюджетирало доста ограничена сума по това финансово перо в началото на сезона.

 

Порочните практики на политическа намеса

 

Спас Русев беше доведен в „Левски” по спешност, тъй като предходните собственици на клуба Александър Ангелов, Иво Тонев и Николай Иванов видимо се провалиха в опита си да убедят феновете, че притежават капацитет да го финансират и да го управляват добре. Тримата получиха безвъзмездно акциите на дружеството през лятото на 2015 година от адвоката Тодор Батков.

 

Юристът Александър Ангелов е бивш служител в кантората на Батков, но е по-известен с това, че е адвокат на депутата от ДПС Делян Пеевски. Иво Тонев е бивш общински съветник от квотата на ГЕРБ и влезе в управлението на „Левски” в края на 2011 година, малко преди ВТБ да стане спонсор на клуба. Третият съсобственик – Николай Иванов, не беше особено популярен до идването му на „Герена“, но скоро след това дружеството му „Юпитер 05“ попадна средпобедителите в обществените поръчки за превантивно, текущо и зимно поддържане на пътищата и магистралите в страната. Оказва се, че именно той е спечелил поръчките за мантинелите в по-голяма част от Южна България.

Финансирането на „Левски“ през лица, свързани с политиката, обаче се оказа твърде ограничено и нетрайно, тъй като в България избори има почти всяка година, а това изисква пренасочването на финансов ресурс в тази посока, гарантираща далеч по-голямо влияние от собствеността във футболен клуб.

 

Защо му е притрябвал на някой „Левски“

 

Придобиването на контрола върху „Левски“ не гарантира автоматично огромно влияние, въпреки че от клуба твърдят за съществуването на 1.5 милиона привърженици на отбора. Вероятно тази бройка е била реалистична, но във времето, когато „сините“ не бяха свързвани с политическата власт в страната и все още бяха припознавани от феновете като вид опозиционна структура. Присъствието в управлението на „Левски“ гарантира голяма публичност, но тя би носила ползи единствено ако клубът се управлява правилно, а отборът играе добре и е лидер в класирането. Липсата на финансов ресурс и добър мениджмънт на „Герена“ обаче парират възможността това да се случи.

 

Собствеността в най-големите футболни клубове в България обаче гарантира взаимоотношения с едни малки, но много дейни групи от фенове, които присъстват на почти всички политически и етнически протести в страната. Те бяха на площада при свалянето на предишните две правителства, но влязоха в новинарския поток и с включването си в конфликтите с ромското население в Катуница и Гърмен.

 

Друг възможен сценарий ни насочва към схемата, по която настоящият кандидат-президент Александър Томов прехвърли десетки милиони левове от металургичния комбинат „Кремиковци“ към ПФК ЦСКА, като голяма част от тях бяха безогледно изхарчени за трансфери на футболисти със съмнителни качества и техните огромни заплати. Впоследствие логично и двете дружества бяха обявени в несъстоятелност.

 

Има ли светлина в тунела за „сините“

 

Поддържането на порочната практика, при която футболният клуб разчита за издръжката си основно от външни източници противно на всякакви пазарни принципи, рано или късно ще отведе и „Левски“ там, където е и автентичният ЦСКА, т.е. в историята. „Сините“ обаче все още имат шанса да заложат на професионален мениджмънт и на изграждането на собствени кадри, за да успеят да си върнат лоялността на феновете и по този начин да успеят да генерират достатъчно собствени приходи. Подобряването на имиджа на клуба и пълните трибуни със сигурност биха гарантирали нови спонсори и рекламодатели, които да инвестират средствата си поради икономическата логика от това, а не заради политически игри. А и общественото влияние на собствениците на „Левски“ значително би нараснало.

 
 
*снимка: unsplash.com