Публикувано на 07 август, 2018

Играчи на ФК „Конкордия“ ще представят България на Световна купа SATUC

Добродневно

Осем играчи на социалния „Футболен клуб Конкордия“ ще представят България на Световна купа по футбол за деца в неравностойно положение SATUC, която стартира тази неделя на Национална футболна база „Бояна“. Състезателите бяха подбрани от националния селекционер Методи Здравков, който от понеделник е на подготвителен лагер с тима в град Тетевен.

 

 

“Двама от националите – Николай Трайков и Георги Илиев, са настанени в резидентна услуга към Фондация „Конкордия“. Останалите играчи са деца в риск от ромски квартали в София. Вратарят Асен Трайков, съотборниците му Иво Миланов и Алекси Кирилов са от „Факултета“, а Трайчо Методиев, Огнян Спасов и Светослав Димитров са от „Филиповци“, информира изпълнителният директор на „Спортс Мениджмънт България“ Виктор Кирков, който е партньор на фондация SATUC за България и отговаря за участието на българския тим.

 

Българският отбор ще бъде сред тези с най-ниска средна възраст на световния шампионат в София. Регламентът позволява в турнира да вземат участие играчи ненавършили 17 години до неговото приключване. Българските състезатели обаче са на средна възраст малко над 15 години.

 

„Не мисля, че това ще попречи на представянето ни, коментира селекционерът Методи Здравков. Нашите момчета са свикнали да играят с по-големи на възраст съперници и в първенствата на БФС. Тази година Георги, Николай и Трайчо ще играят в шампионата при набор 2000, а останалите при набор 2003.“

Специалистът допълни, че форматът, в който ще се проведе световното първенство (четирима полеви състезатели и вратар) е нов за момчетата от „ФК Конкордия“, но въпреки това те бързо възприемат тактическите му указания.

 

Методи Здравков е първият национален селекционер на „Отбор на надеждата“. През 2012 година той изведе тима до 14-о място на световното първенство по футбол за бездомни хора в Мексико Сити. Това постижение му осигури място в топ 10 на най-добрите треньори в България за годината.

 

Световна купа по футбол за деца в неравностойно положение SATUC ще се проведе между 12 и 15 август в София и се организира съвместно от едноименната фондация на принцесата на Катар Шейкха Ал Тани и от Български футболен съюз.