Публикувано на 29 октомври, 2018

Възпитаничка на „Център на надеждата“ с покана от Президента

Добродневно

 

 

Симона Маркова, възпитаничка на „Център на надеждата“, е поканена от Администрацията на Президента на Република България да присъства на традиционните събития по повод Деня на будителите. Честта да е гост на институцията на празника, който отбелязваме на 1 ноември, 13-годишното момиче получи след като се разчу за вдъхновяващия й път от квартал „Факултета“ до учебно-тренировачния лагер, създаден по модел на NASA, в Измир, Турция (Space Camp Turkey).

 

„Уважаема Г-це Маркова, Президентът на Република България г-н Румен Радев Ви кани на официалния ритуал по издигането на националния флаг и извършването на тържествена смяна на караула пред парадния вход на Адиминистрацията на президента по повод Деня на будителите. Церемонията ще се състои на 1 ноември 2018 г... Непосредствено след провеждането й сте поканена в Гербова зала“, гласи писмото, изпратено до родителите на 13-годишната ученичка в 75 ОУ „Тодор Каблешков“.

 

Симона Маркова прекара вълнуващи дни в Space Camp Turkey в края на лятото тази година. Възможността да посети един от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, ученичката спечели, конкурирайки се със стотици деца от цяла България. 

 

Симона беше сред одобрените кандидати за космическия лагер, след като участва в конкурс за есе, а темата, която избра, е „Спорт в космоса“.

 

 

„Г-н Кирков (Виктор Кирков, основател на „Център на надеждата“ и създател на „Отбор на надеждата“ – б.а.) ме попита дали се интересувам и аз казах „да“. След това се заех с есето. Честно казано, търсих доста информация за писането на есе, защото всъщност ми е за първи път. Преди не бях писала есе. Сама си сглобих нещата и така“, сподели Симона, броени дни след като научи радостната вест, че ще се включи в Space Camp Turkey. 

 

 

Тя се присъедини напълно безплатно към тазгодишния учебно-тренировачен лагер, тъй като Център за творческо обучение - официален координатор за България на програмата Space Camp Turkey, и фирмата на Виктор Кирков „Спортс Мениджмънт България“ си поделиха таксата са нейното участие. Новите възможности за развитие пред Симона Маркова се разкриват, след като започва да посещава „Център на надеждата“ в кв. „Красна Поляна“.

 

Благодарение на спортните и учебни дейности в Центъра, Симона вече е по-уверена в знанията си, не се обезкуражава пред сложни математически формули, както в училище, и истински се увлича в усвояването на английския език. По-позитивна е и освен нови знания, е натрупала и мускули, както е изтъквала с усмивка, заради спортните дейности в „Център на надеждата“. А добрата физическа подготовка на Симона си проличала и в предизвикателствата в учебно-тренировачния лагер в Измир. Участието й в Space Camp Turkey е само поредната постигната цел. Симона мечтае смело, като голямата й мечта е да стане учителка по английски език по метода Сугестопедия като учителката си Ина Петкова в „Център на надеждата“, която с обич нарича кака Ина.