Публикувано на 22 ноември, 2018

Националните медии за успеха на „Отбор на надеждата”

Добродневно

Тимът се завърна от Мексико Сити с новината за внесената кандидатура на София

за домакинство на първенството през 2020 година в пространството около НДК

 

 

 

Социалният феномен „Отбор на надеждата”, който преди по-малко от 2 дни се завърна от участие в Световното първенство по футбол за бездомни хора в Мексико Сити, за поредна година съумя да провокира интереса на националните медии. БНТ и Би Ти Ви се постараха да обхванат всички детайли около отличното представяне на водения от селекционера Борислав Фердинандов национален тим, който завърши на престижната дванадесета позиция в турнира. Широките усмивки, с които младежите пристигнаха у дома, обаче не се дължат само на забележителните им резултати. Това беше изтъкнато от самите тях, от треньора им и от Виктор Кирков, мениджър на „Отбор на надеждата” и изпълнителен директор на „Спортс Мениджмънт България” – компанията, която реализира социалния проект у нас.

 

„Този проект къс сигурност изпълни социалната си цел. Може би защото имаше представители на 42 държави. 40 мъжки, 16 женски отбора - общо 56. Сред тях бяха и нашите 8 момчета. 7 от тях не се бяха качвали никога на самолет. Видяха, че има и държави, където е по-зле положението, отколкото при нас. Надявам се това да им е повлияло доста положително”, заяви Виктор Кирков пред камерата на Би Ти Ви още на летището в София, като репортажът за завръщането на тима от Мексико бе излъчен час по-късно в късните спортни новини.

 

 

 

В сутрешния блок „Тази сутрин” Виктор Кирков гостува заедно с треньора Борислав Фердинандов и Ивайло Бурев – играч от „Отбор на надеждата”. Пред водещия Антон Хекимян мениджърът на тима разясни, че „по принцип идеята е колкото се може повече хора с проблеми да вземат участие в това първенство”, както и желанието си още преди години да включи в проекта младежи от центрове за рехабилитация от зависимости и какви са били пречките това намерение да се реализира. Ивайло Бурев е първият играч в тима от рехабилитационен център:

 

По една или друга причина аз не успях да стана футболист. Работих в тази посока в миналото. Всяко такова предизвикателство, дори в по-малък турнир, много ме мотивира, защото аз там мога да се докажа пред себе си, да покажа, че наистина мога. Това за мен е сбъдната мечта! То си е световно първенство! Много малко хора могат да отидат на световно първенство по футбол!”.

 

 

 

В сутрешния блок на БНТ1, където Бурев гостува отново заедно с Виктор Кирков и Борислав Фердинандов, сподели за преживяването Световно първенство по футбол за бездомни: Нови хора, нови запознанства, сълзи от радост, сълзи от мъка – всичко това ме изгражда и ми помага да се развивам като човек”. Същевременно селекционерът на „Отбор на надеждата” отново изтъкна, че е имало реален шанс тимът да „влезе в осмицата”: „Може би не успяхме да се справим с напрежението преди най-важния ни мач с Литва”. Ивайло Бурев, който е най-възрастният играч в „Отбор на надеждата”, допълни, че вероятно им е липсвал опит, тъй като съотборниците му са между 16-17 години, което със сигурност е дало своето отражение на представянето им. „Опитът от живота се пренася и на терена”, изтъкна Бурев, подчертавайки, че понякога техниката и уменията не са решаващи.

 

 

 

В ефира на БНТ1 Виктор Кирков обърна внимание и на кандидатурата на България за домакинство на Мондиала със социална цел през 2020 година. Той припомни, че вече е имал разговор с г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, в който е била изразена подкрепата на институцията. Г-жа Фандъкова е изтъкнала и възможността Световното първенство по футбол за бездомни хора да се проведе в пространството около НДК. В сутрешния блок на БНТ1 Виктор Кирков сподели увереността си, че Българският футболен съюз ще подкрепи кандидатурата на България за домакинство на Мондиала, както и че ще се включи в организацията. Мениджърът на „Отбор на надеждата” припомни, че тази година от БФС са осигурили чудесни условия за подготовка на тима в Национална футболна база „Бояна“: „И вярвам, че доброто ни представяне до голяма степен се дължи и на това.”

 

По време на Световното в Мексико Виктор Кирков е обсъдил идеята за домакинството на България лично с Мейл Йънг, президент на фондация Homeless Wolrd Cup. По-късно в репортаж на БНТ от Мондиала г-н Йънг подчерта, че ще бъде обърнато сериозно внимание на кандидатурата на България. Разбира се, той постави и няколко условия, изтъкна Виктор Кирков. Сред тях е това страната-домакин да съсредоточи усилия в подкрепа на социалните групи, за чиято интеграция именно би помогнало провеждането на първенството в България.

 

„За мен основният фокус наистина трябва да пада върху младежите от ромските махали, защото там е сериозният проблем. Не са добре образовани, не могат добре да се реализират на пазара на труда, а това са изключително интелигентни момчета, които просто си слагат бариери, насадени им от обществото под формата на предразсъдъци, стереотипи. Така че това е една цел, която трябва да си поставим ние, като общество, за да може и Homeless World Cup да обърне внимание”, сподели Виктор Кирков.