Публикувано на 25 ноември, 2018

Автопилотът в „Левски“ доведе клуба до пълен крах

Съзерцателно

 

автор: Виктор Кирков, собственик и изпълнителен директор на "Спортс Мениджмънт България" ЕООД

 

 

 

“За да се спечели титла, освен отбор трябва да имаш и клуб.” С тези думи преди две години Любко Петрович - най-успешният футболен треньор, работил на клубно ниво в България, се раздели с „Левски“. И въпреки политическото назначение на Спас Русев за нов собственик на сините през лятото на 2016 година, ситуацията на „Герена“ в никакъв случай не се е подобрила, защото там няма нито добър отбор, нито адекватен мениджмънт. Управленската несъстоятелност в „Левски“ е видима за всички и последните негативни резултати на отбора в никакъв случай не могат да се определят като изненадващи.

 

Днес сините записаха първа домакинска загуба за сезона срещу състава на „Ботев Враца“ (1:3), която е втора поредна за тях в шампионата и трета в последните пет кръга.

 

Внушенията, че „Левски“ има шанс

 

да спечели титлата в неравната битка с шампиона „Лудогорец“ вече не са актуални сред сините фенове. Съставът на Славиша Стоянович остава трети във временното класиране на първенството с актив от 34 точки, като изостава с четири от ЦСКА и със седем от лидера "Лудогорец". Нелепото отпадане от турнира за Купата на България от тима на „Черно море“ (виж. илюстрацията към статията), както и от лихтенщайнския „Вадуц“ в първия предварителен кръг на Лига Европа, също са доста показателни за футболните аргументи, с които „Левски“ разполага и през този сезон.

 

Резултатите на мъжкия отбор обаче не са единственото основание да се приеме, че клубът е в изключително тежка ситуация. Според официални данни, оповестени това лято, задълженията на „Левски“ са приблизително 18.3 млн. лева, а финансовата загуба на дружеството само за миналата година е 860 000 лв. Твърде вероятно е в действителност тези суми да са значително по-големи и да са редуцирани умишлено чрез счетоводни „хватки“. Същевременно тимът на „Левски“ видимо е изграден без перспектива и мисъл за бъдещето. Трима ключови играчи в настоящия състав - Кабрал, Яблонски и Цветкович, все още не са преподписали договорите си, които изтичат идното лято, а на тяхно място не са привлечени нови състезатели.

 

Липсата на управленски капацитет

 

е видим дори в дребните детайли, какъвто е клубният сайт. В него не може да бъде открит актуалния старши треньор на отбора и дори състава на „Левски“ през настоящия сезон.

Всъщност сините на практика са на автопилот още от момента, в който Спас Русев стана собственик на клуба. Последователно от 2016 година до днес „Левски“ беше управляван от двама души, които нямат никакво понятие от футбол – юристката Диана Иванова и финансистът Красимир Иванов. Спортно-технически директор така и не беше назначен през последната една година.

 

През изминалата седмица собственикът на клуба Спас Русев обяви официално курс на промяна в управлението на „Герена“. От 1 януари 2019 г. властта в „Левски“ ще бъде делегирана на Павел Колев, който към момента е заместник изпълнителен директор на Български футболен съюз. Този ход на Русев е изключително далновиден, но работата на „Герена“ е твърде много за един човек и със сигурност Колев ще има нужда от знаещ и можещ спортно-технически директор. Липсата на достатъчно качествени собствени юноши в първия състав от друга страна е показателна за работата в детско-юношеската школа на клуба, където промените също са задължителни. Ако се работи в тази посока, скоро „Левски“ може да се превърне отново в клуб, а след сезон и половина би могъл да има дори отбор, който ефективно да се бори за шампионската титла.