Публикувано на 12 май, 2019

Би Ти Ви, „120 минути“, 12 май, 2019: „Отбор на надеждата“ – щастие и гордост

Добродневно

 

„За мен емоцията е огромна, защото това е шанс каузата на „Отбор на надеждата“ да достигне до колкото се може повече хора. Защото нашата кауза не е да помагаме. Нашата кауза е да даваме възможност хората да си помагат сами, защото това е устойчивото. Иначе ако помогнеш на някого и той не е подготвен за това, всичко много бързо се обръща в рамките на дни, месеци.  Докато, когато човек е готов, той поема живота си в ръце. Ние просто даваме шанс. Това помолихме и папа Франциск – тези влиятелни политици като него, които наистина имат световна популярност, да намерят формата, в който да дадат шанс на децата по цял свят. Просто да им се даде шанс“, сподели Виктор Кирков, мениджър на „Отбор на надеждата“, в предаването „120 минути“ по повод трогателния подарък, който репортерът на Би Ти Ви Петър Нанев поднесе на папа Франициск при гостуването му в София преди дни. В репортажа с продължителност над 4 минути, който бе излъчен в праймтайма на Би Ти Ви, бе предадена атмосферата от третия селекционен турнир за тазгодишния „Отбор на надеждата“.

 

 

 

„Помогни на хората по целия свят да получат шанс да променят живота си към по-добро“, припомни футболната надежда Асен Трайков посланието, изписано на тениската – подарък за папа Франциск. Младежът, който участва за първа година в селекционните турнири на „Отбор на надеждата“, сподели вълнението си да участва в написването на посланието до папата и подчерта, че участието му в социалния проект е именно голям шанс. Асен Трайков има солидни заслуги за класирането на отбора на България на трето място на Световната купа по футбол за деца в неравностойно положение SATUC през лятото на миналата година. Трайков, който беше капитан на националния тим, получи индивидуалния приз „Най-добър вратар“ на първенството.

 

 

„Аз съм бил също като тях и знам как се чувстват“, каза Асен Станков, който е бивш играч на „Отбор на надеждата“, а понастоящем е рефер в селекционните турнири и води безплатни спортни тренировки за деца от столичния кв. „Кремиковци“. Асен Станков допълни, че възможността да предава опита си е удоволствие и удовлетворение: „За мен е много специално това, което правя“.

 

 

 

В третия селекционен турнир за тазгодишния „Отбор на надеждата“ се включиха малко над 30 младежи. В състезанието участваха момчета от София, от сливенския кв. „Надеждата“, Пловдив, село Микрево от община Струмяни и врачанското село Борован.

 

 

 

 

„Иначе в проекта тази година са около 60 момчета“, допълни Виктор Кирков в предаването „120 минути“ и припомни, че финалният турнир за тазгодишния „Отбор на надеждата“ ще се проведе на 2 юни. Тогава националният селекционер Борислав Фердинандов ще определи кои са 12-те момчета, които ще попаднат в разширения състав на националния отбор. Месец и половина по-късно 8 от тях ще заминат за Уелс, Кардиф, за да представят България на Световното първенсво по футбол за бездомни хора.