Публикувано на 13 януари, 2018

Община Варна се присъедини към „Отбор на надеждата”

Добродневно

9 март, 2012 година

 

Община Варна стана партньор на „Отбор на надеждата”, който ще представи България на световното първенство по футбол за бездомни в Мексико Сити през октомври тази година. Морският град е представен в тима от младежи от специализирания учебно-професионален център (СУПЦ) „Анастадия д-р Железкова”, в който са настанени хора в неравностойно положение.

Ангажираността към каузата на Костадин Костадинов, председател на общинската комисия „Младежки дейности и спорт“, и на Дирекция „Младежки дейности и спорт” в Община Варна, ръководена от Калинка Попстефанова, спомогна да бъде взето решение за финансиране на днешната нощувка в София на местните участници в проекта.


В събота, в третия контролен футболен турнир в столицата, младежите от Варна ще играят срещу свои връстници със сходна съдба от София и Пловдив. Целта е чрез футбола те да развият личностните си качества и да се подпомогне социалната им интеграция. До края на месец май ще се проведат още 5 турнира, като на последните 2 от тях ще присъства и треньор №1 на XX век, Димитър Пенев, който е посланик на „Отбор на надеждата”. Именно той ще селектира и дванадесетте младежи, които през лятото ще се подготвят за световното първенство в Мексико Сити. В разширения състав за Мондиала ще попаднат и минимум трима играчи от Варна.

Компанията „Спортс Мениджмънт България”, която ръководи проекта, като официален партньор на фондацията „Homeless World Cup”, работи на територията на Община Варна съвместно с фондация „Владиславово” и футболен клуб „Спартак 1918”. Общо 19 младежи от СУПЦ „Анастадия д-р Железкова” тренират два пъти седмично по час и половина под ръководството на треньора Златин Михайлов, който се включи като доброволец в инициативата.


По всяка вероятност дирекция „Младежки дейности и спорт” на Община Варна ще подкрепи местните участници в „Отбор на надеждата”, обезпечавайки и нощувките им за оставащите 5 турнира в София, за да могат те да представят града си по най-добрия начин и да излъчат повече свои представители на Мондиала в Мексико.

снимка: varna.bg