Публикувано на 22 юли, 2019

Виктор Кирков в „Още от деня“ по БНТ: На футболния терен по-лесно можем да постигнем успех, отколкото на терена на предразсъдъците

Добродневно

„На футболния терен мисля, че по-лесно можем да постигнем успех, отколкото на терена на предразсъдъците“, заяви Виктор Кирков в предаването „Още от деня“ по БНТ в понеделник, 22 юли. Мениджърът на „Отбор на надеждата“ изтъкна, че от дълги години има настроения срещу ромската общност в България, но има нещо, което се премълчава, и то е, че майчиният език на около половината от децата, които ще бъдат първи клас тази есен, не е български. „И с тези деца не се работи достатъчно“, подчерта Виктор Кирков и допълни, че това е причината, поради която тези деца съвсем естествено срещат езикови бариери, когато трябва да усвоят материала в училище. – „Освен това той се дава по неподходящ начин“. Това са деца с темперамент, заяви Виктор Кирков, които имат нужда да се движат, да учат чрез преживяването, което не се случва в образователната система. „Ние де факто изкарваме много неграмотни хора от българската образователна система, от които са непригодни за позициите, които бизнесът има нужда в момента“.

 

Поради тази причина всяка година при подготовката на „Отбор на надеждата“ за световното първенство по футбол за бездомни хора се залага не само на тренировките, а и на образованието, както и на изграждането на личностни качества. „Ние ги учим на дисциплина, носене на отговорност, организираност, работа в екип и най-вече да бъдат добри хора“, сподели Виктор Кирков. Младежите в тазгодишния тим, който ще представи България на световното първенство в Кардиф (Уелс), тренират усилено под ръководството на селекционера Борислав Фердинандов. Освен това в „Център на надеждата“ учат английски език по метода Сугестопедия, посещават един от най-добрите физиотерапевти в София, а дни преди Мондиала със социална цел провеждат и интензивни срещи със спортен психолог, който работи с тях за сплотяване на екипа и поддържане на мотивацията. „Осигурени са всички условия, за да се чувстват като професионалисти“, обобщи Виктор Кирков.

 

„Мисля, че ще се справим добре на това световно… Ние ще представяме България. Отиваме там да победим“, допълни Иван Петров, капитан на „Отбор на надеждата“. Младежът, който гостува в студиото на „Още от деня“ заедно с мениджъра на тима, изтъкна футбола и образованието като свои приоритети и подчерта амбицията си да следва мечтите си.

 

„Убеден, че когато човек е готов, учителят сам идва при него. Сигурен съм, че те, за да влязат в този отбор, това е бил точният момент да развият себе си. Защото ние всъщност им даваме възможност те да се развиват сами, да продължат пътя си по подобаващ начин“, сподели Виктор Кирков.

 

Последвайте връзката, за да гледате гостуването на Виктор Кирков, мениджър на "Отбор на надеждата", и Иван Петров, капитан на тима