Публикувано на 13 януари, 2018

Дамите от „Отбор на надеждата”, които ще представят България

Добродневно

12 март, 2012 година

 

Вече е ясно кои са осемте дами в състава на женския „Отбор на надеждата”, който ще представи България на световното първенство по футбол за бездомни хора през 2013 година. Шест футболистки от социален учебно-професионален център „Анастасия д-р Железкова” във Варна и две дами от младежки социален център „Св. Константин” в София са в състава на дамския „Отбор на надеждата”, който изигра първа контрола срещу друг женски тим през изминалия уикенд.

 

Осемте млади жени, които са в неравностойно социално-икономическо положение, се противопоставиха на организаторките на инициативата „Благотоворителен женски футбол”. Всеки от двата отбора беше съставен от 8 състезателки, а полувремената бяха по 20 минути. Срещата се игра в спортната зала в столичния квартал „Челопечене”. Въпреки че загубиха с 2:5, дамите от „Отбор на надеждата” показаха сериозно израстване спрямо есента на миналата година, когато направиха първите си тренировки.

 

След атрактивния дамски турнир се проведоха 4 мъжки мача с участието на потенциалните български национали в тазгодишния Мондиал за бездомни хора в Мексико Сити. В тези срещи доминираха младежите от София. Все пак  варненският отбор, воден от Златин Михайлов, направи впечатление с по-добрата си форма, въпреки прекъсванията в тренировъчния процес през зимата заради лошите климатични условия.

 

Пловдивският тим, който в първите четири турнира беше представен от аматьорския отбор „Жътвари”, вече ще бъде съставен от младежи от центъра за временно настаняване „Младост”, които са пълнолетни и биха могли да заминат през октомври за Мексико Сити. Новите бенефициенти на инициативата също ще бъдат тренирани от нигерийския специалист Шегън Филипс, а заниманията им към момента се провеждат на игрището на пловдивския хотел „Империал”, който предостави безвъзмездно спортната си база на младежите.
Официален гост на петия турнир беше помощник-треньорът на националния отбор на България Радослав Здравков, който преди няколко месеца води тренировка на участниците в проекта от София.