Публикувано на 24 юли, 2019

Писателят Иво Иванов трогна „Отбор на надеждата“ с видео послание преди световното: Вие сте модел за подражание на цялото наше общество

Добродневно

Писателят и журналист Иво Иванов трогна „Отбор на надеждата“ с видео послание часове преди старта на Световното първенство по футбол за бездомни хора. Авторът живее от години в САЩ и нямаше възможност да изпрати лично националите, които тази сутрин летят за Кардиф (Уелс), където ще представят България на Мондиала със социална цел. Затова Иво Иванов изненада младежите от тима с емоционално видео обръщение, в което подчерта, че вече са победители в живота, защото са преминали през перипетии и превратности, които повечето хора не могат да си представят.

 

„Не знам дали си давате сметка колко силни ви прави това и колко много поука носят вашите успехи за всички ни. Истината е, че точно сега, в нашата епоха, вие сте модел за подражание на цялото наше общество. И това ви прави нещо повече от страхотен отбор. Това ви прави „Отбор на надеждата“, изтъкна писателят в края на видео посланието си.

 

„Настръхнах!“, „Благодаря от сърце!“, „Да, искаме да го гледаме преди футболните срещи на световното“, бяха част от реакциите на момчетата, след като мениджъра на тима Виктор Кирков ги изненада с обръщението на известния журналист. Преди това той им прочете творбата на Иванов „В едно изречение“, която представя „историята на един от най-странните спортни герои на Америка разказана в едно единствено изречение“.

 

 

В краткото, но изключително мотивиращо, видео писателят припомни футболният успех на Исландия, чиято територия е почти толкова, колкото тази на България, а населението й е едва 300 000 души. Малката страна срази почитатителите на популярната игра с представянето си на квалификациите за европейското първенство през 2016 година. „Нашият дух е това, което те трябва да догонват“, казвали исландците, които Иво Иванов питал по-късно на какво се дължат изненадващите резултати на националния им тим на терена, включително и победа срещу Англия – родината на футбола.

 

„В Исландия научих, че успехът се дължи далеч повече на нещата, които са вътре в нас, отколкото на нещата, които са извън нас“, сподели Иво Иванов и подчерта убедеността си, че тазгодишният „Отбор на надеждата“ притежава всичко необходимо, за да бъде сред фаворитите. „Но аз съм сигурен, че както на всяко световно първенство, така и на турнира в Кардиф, ще дойде момент, в който вие ще трябва да разчитате на още нещо - на самочувствието си, волята си, вярата си един в друг, „нещата вътре в нас, които вие всъщност притежавате и трябва просто да им се доверите“, сподели Иво Иванов.