Публикувано на 29 ноември, 2019

Виктор Кирков пред Европа ТВ: Конгресът на БФС трябваше да бъде през февруари

Добродневно

 

 

 

 

„Конгресът на БФС трябваше да бъде през февруари”, заяви Виктор Кирков, изпълнителен директор на „Спортс Мениджмънт България”, в студиото на „Европа сутрин” по Европа ТВ. Спортният мениджър изтъкна, че в момента абсолютно никой няма идея в каква посока ще се развият събитията в БФС и кой ще се кандидатира за поста на доскорошния президент на съюза Борислав Михайлов. Това е и причината конгресът на бъде отложен чак за 7 юни, посочи Виктор Кирков. Той подчерта липсата на пречки събитието да се проведе през февруари: „Предишните два изборни конгреса на БФС бяха през февруари, а този преди тях – през януари. Т.е. аргументите в посока на това, че трябва да се променя състав на комисии и т.н., не са валидни”.

 

 

Спортният мениджър припомни, че преди година Министерството на младежта и спорта, чрез Закона за физическото възпитание и спорта, задължи всяка федерация, която иска да се лицензира, да представи 4-годишна програма. „Следващият президент на БФС трябва да заеме поста с ясна стратегия и екип. Трябваше програмите на кандидатите да бъдат изложени сега, за да може във всяка една от следващите 4 години, да бъде отчитана тази на новия президент”, подчерта Виктор Кирков.

Коментарът му идва часове след като Йордан Лечков бе освободен като първи вицепрезидент на БФС по време на заседение на Изпълнителния комитет на националната асоциация. Мястото на Лечков се заема от досегашния член на Изпълкома Емил Костадинов, който ще поеме и функциите на отговорник за националния отбор. С оглед на това, че президентът Борислав Михайлов подаде оставка, но легитимният орган, който може да го освободи, ще заседава чак през лятото, Виктор Кирков коментира следното:

 

 

„Михаил Касабов е човекът, който представлява Български футболен съюз. Той е вписан в регистъра за юридически лица с нестопанска цел. Борислав Михайлов е член на Изпълнителния комитет на съюза, защото като такъв могат да го освободят само членове на Конгреса. Към момента е подал оставка в писмен вид и членовете на Изпълкома са избрали човек, който да представлява този орган. Това е Михаил Касабов. С промените вчера вече е ясно, че Йордан Лечков не може да има претенции да бъде по някакъв начин фактор. Абсолютно адекватна реакция на Изпълнителния комитет според мен, защото това е един доста продължителен период от време, в който Йордан Лечков обясняваше на широката общественост през медиите, че един вид подписът, който стои под избора на Касабов, не е негов.”

 

Спортният мениджър сподели, че журналистическите разследвания за БФС нямат политически контекст и подчерта, че това, което миналата седмица се появи като информация, се знае отдавна. Като например, че Йордан Лечков от години обслужва много от събитията на БФС с хотела си в Сливен и не става въпрос само за юношеските отбори, за които държавата отпуска пари. А също за съдийски курсове и за други видове събирания, които организира БФС. „На практика всичко е законно, защото минава през туристическа агенция, която след това по свои критерии избира доставчиците на тази услуга. Не зная до каква степен офертата, която г-н Лечков е предоставил, е конкурентна спрямо всичко останали. Но е факт, че това не е незаконно. Друг е въпросът дали е морално и това всеки си го преценява сам за себе си.”

 

Виктор Кирков коментира още, че от доста време нещата в българския футбол не вървят. В ръководството на БФС не е имало нагласа за драстични промени. От години се говори как работа на клубовете е да изграждат футболисти, а не на националната асоциация. „БФС можеше да вземе много по-сериозни мерки в миналото, така че в момента да имаме доста по-добри национални отбори”, сподели спортният мениджър.

Що се отнася до въпроса дали смяната на президента на БФС ще доведе до положителна промяна, Кирков подчерта, че засега не може да се каже с категоричност. „Зависи от това кой ще заеме поста на Борислав Михайлов. Аз виждам възможни варианти, които са много по-лоши от бившия президент. Споменахте името на Димитър Бербатов – като авторитет е чудесна кандидатура, но много зависи с какъв екип ще дойде, защото за мен той е изключително неподготвен”, коментира Виктор Кирков и обобщи, че от голямо значение е каква ще е програмата на новия президент, както и дали ще се изпълнява. Според него начело на БФС трябва да застане човек, който е дипломат, компромисен за абсолютно всички страни:

 

В момента от една страна е настоящото ръководство на футболния съюз, което има определено влияние върху клубовете, имаме около 650 клуба, които имат право да гласуват на Конгреса, и от друга страна е влиянието на държавата чрез нейните силови структури. Т.е. новият президент на БФС ще трябва да балансира всичките влияния във футбола”.