Публикувано на 16 декември, 2019

Виктор Кирков пред БСТВ: Реализирам себе си чрез щастието на другите

Добродневно

 

Интеграцията на младежи в неравностойно положение и необходимата реформа в българския футбол бяха двете големи теми, които Виктор Кирков, изпълнителен директор на „Спортс Мениджмънт България”, засегна в предаването „Червен картон” по БСТВ. Той започна с личните мотиви да работи в посока постигането на устойчива промяна, когато става въпрос за подкрепа на младежи, израснали в институции, в ромски махали и в крайна бедност, които са бенефициентите на проекта „Отбор на надеждата”. Всяка година тимът, съставен от младежи в неравностойно положение, представя България на Световното първенство по футбол за бездомни хора, чиято цел е именно интеграция чрез спорт.

 

„Винаги съм изпитвал нужда, както повечето хора, да помагам. Да търся варианти да реализирам себе си чрез щастието на другите хора”, сподели Виктор Кирков в предаването. Той допълни, че с времето се е убедил, че даренията не са решение, не помагат, дори напротив. Децата свикват с помощта, приемат, че обществото им е длъжно, а след като навършат пълнолетие, изпитват трудност да се борят сами, тъй като не са научени. Чрез „Отбор на надеждата” Виктор Кирков и колегите му успяват да изградят успешния модел за интеграция. „Това, което аз винаги съм искал да направя, а именно да дадем възможност на хората в неравностойно положение да изградят личностни качества, чрез които да се реализират успешно в обществото”. Междувременно младежите са силно мотивирани да бъдат добре подготвени, за да представят България по най-добрия начин на Мондиала със социална цел.

 

Виктор Кирков изтъкна, че моделът, изграден чрез „Отбор на надеждата”, осигурява 100% успеваемост при интеграцията на младежи в неравностойни положение. И все пак за тях е трудно да се реализират в обществото, ако самото общество не се промени и не ги приеме. Що се отнася за по-големия мащаб на благотворното влияние на спорта, Виктор Кирков посочи необходимата роля на държавата. Трябва да се създадат стимули децата да практикуват и други спортове, да имат възможност да напускат страната, за да участват в различни конференции, лагери, в които да се развиват и да търсят спортен резултат, който да бъде стимул.

 

Виктор Кирков коментира и необходимостта за промени в детско-юношеския футбол. Спортният мениджър изтъкна, че няма стратегия за развитие на българския футбол от години. През лятото Виктор Кирков изпрати до министъра на спорта „10 препоръки за реформа в детско-юношеския футбол”, в които бе представил проблемите в популярния спорт и предложения за необходимите стъпки към решаването им. Сред тях е нуждата от диалог между всички засегнати страни, за да се избере подходящия формат за методиката, по която да бъдат обучавани децата.

 

Виктор Кирков сподели и мнението си за предстоящия избор на нов президент на БФС: „Не е чак толкова важно кой ще е президент, важно е до колко той ще е отворен да работи с можещи хора, които знаят как да го направят. Един човек нищо не може да направи”.