Публикувано на 27 декември, 2019

Българският баскетбол излиза от зоната на комфорт с програмата на СМБ

Добродневно

Кардинална и амбициозна промяна предстои в българския баскетбол въз основа на 4-годишната национална програма за развитие на този спорт в България, изготвена от „Спортс Мениджмънт България“. За това загатна президентът на Българска федерация по баскетбол (БФБ) Георги Глушков в свое интервю за сайта на организацията.

 

 

„Тази програма е доста амбициозна и ще ни даде нужния импулс. Защото това, което сме разписали и е одобрено и от Общото събрание, би трябвало да извади всички, които участват в процеса, не само федерацията, от зоната на комфорта, за да се подобрим. Това е есенцията на програмата. В нея има дати и числа, има помощни елементи, но есенцията е, че трябва да излезем от собствения си комфорт, за да се подобрим“, споделя Глушков.

 

В програмата, изготвена от „Спортс Мениджмънт България”, са засегнати всички звена в българския баскетбол. Дори и структурата на федерацията, в която предстои включването на още професионални фигури, които да помогнат за израстването на баскетбола. „Няма хора, които участват в процеса, които да останат на сянка. Всички заедно трябва да я изпълним по един или по друг начин”, допълни президентът на БФБ. Той спомена, че за програмата е имало сериозни коментари, въпреки достатъчното време за осмисляне, и изрази надежда, че всички са „тотално съгласни”.

 

„Една такава програма не изисква само консенсус, ами и споделеност – да го разбираш и да го искаш. Така че аз се надявам, че тази програма ще бъде споделена от голяма част от тези, които участваме в процеса, тя ще бъде успешна. Ако ли не, ще ни бъде много трудно, но ще ни бъде трудно и после да се оправдаваме. Така че излизаме от зоната на комфорта, защото не предвиждаме опция да не я изпълним. Тя важи за всички, не е само за тези, които работят във федерацията, а за целия баскетбол – баскетбол на колички, 3х3, 5х5, треньори, състезатели, съдии”, каза още Георги Глушков.