Публикувано на 29 декември, 2019

Виктор Кирков: Промяната в БГ футбола трябва да започне с прехвърляне на Първа и Втора лига към БПФЛ

Добродневно

 

 

Изпълнителният директор на „Спортс Мениджмънт България“ даде интервю за водещата на предаването „Спортна среща” на Радио София Луиза Лазарова, в което отговори на въпроси относно футбола и баскетбола в България, както и за менажирания от него социален проект „Отбор на надеждата”. Разговорът беше разделен тематично на 3 части, които можете да изслушате като последвате линковете по-долу.

 

 

 

Промяната в българския футбол трябва да започне от Българския футболен съюз (БФС). Това заяви Виктор Кирков, изпълнителен директор на „Спортс Мениджмънт България” и мениджър на „Отбор на надеждата”, в предаването „Спортна среща” по Радио София. Според него първото, което трябва да направи новият президент на националната асоциация, е да прехвърли всички компетенции, които са свързани с определяне на съдии, делегати и други в Първа и Втора лига, на Българска професионална футболна лига, която да се управлява от клубовете. „Клубовете нямат място в изпълнителния комитет на БФС, защото се получава конфликт на интереси. От една страна те са представени в Общото събрание. От друга страна Общото събрание контролира Изпълнителния комитет, в който пак са представени част от тези клубове, което е изключително неправилно”, сподели Виктор Кирков.

 

Спортният мениджър смята, че БФС трябва да се фокусира върху изграждането на млади футболисти, да подобри ситуацията в треньорската школа, развитието на нови специалисти, да въведе единната методика, но след широкото й обсъждане. „Съдейки по националния отбор и по нивото на българското първенство, кризата е перманентна от доста дълъг период от време”, сподели още Виктор Кирков.

 

„Футболът се нуждае от незабавен рестарт”

 

подчерта спортният мениджър, като допълни, че футболът не може да бъде разглеждан по различен начин. Промяната ще е трудна за реализиране, защото решенията на Общото събрание, се взимат от над 650 клуба. А нивото на тези клубове, изтъкна Виктор Кирков, е изключително непрофесионално и не може да се очаква да вземат аргументирано решение в полза на технократ човек, който иска да осъществи бързи промени в БФС. „Според мен следващият президент ще бъде една компромисна, дипломатична фигура, която би трябвало да балансира интересите вътре между тези 650 клуба, между настоящото ръководство, което има определено влияние върху клубовете и на държавно ниво. В БФС има представителство на различни партии, а виждаме, че държавата също не е безразлична към футбола”. Виктор Кирков коментира и

 

ситуацията в националния отбор по футбол

 

Вината е навсякъде в популярния спорт у нас, тъй като много малко са клубовете, които работят за изграждане на футболисти. Тези, които работят, не е сигурно, че знаят как да го направят. Виктор Кирков отново припомни практиката в детско-юношеския футбол, при която клубовете събират такси от родители. Така трудно може да се постигне прогрес с талантливите деца. „Треньорите минават двуседмичен курс в треньорската школа, който не ги подготвя достатъчно добре. Дори нямат модул „Педагогика“, за да знаят как да работят с децата”.

Таксите в клубовете се събират под формата членски внос и дарения, за които не се плащат данъци. Това ощетява и родителите, защото нямат документ, че са заплатили за изграждане на децата им. По-късно, при първи професионален договор, трябва да се заплати определена сума процент за всяка година изграждане на състезателя, както е според таблиците на УЕФА, възприети от БФС. Младите футболисти не са подготвени и приемащият клуб трудно би платил въпросната сума. Ако се окаже непосилна и за родителите, кариерата на младия талант се прекратява. „Големите клубове трябва да работят без такси, за да вземат най-талантливите деца, които да се развиват в условията на конкуренция”.

 

*Кликнете на снимката, за да чуете цялото интервю:

 

 

 

 

 

Възраждане за българския баскетбол по нова програма до 2023 г.

 

 

 

11 приоритета, които са разделени на 39 мерки, поставени като 101 конкретни действия има в новата национална програма за развитие на българския баскетбол, която предстои да бъде изпълнена в периода 2020-2023 година. Иновативната концепция е изготвена от „Спортс Мениджмънт България”, по поръчка на Българската федерация по баскетбол.

„Всяка една федерация, която иска да се лицензира, трябва до 18 януари 2020 година да предостави 4-годишна програма за развитие”, сподели Виктор Кирков и допълни, че програмата ще бъде отчитана във всяка от годините за лицензиране на федерацията в Министерството на младежта и спорта.
Концепцията предвижда множество трансформации. Документът съдържа

 

детайлен анализ

 

на качеството на управление на федерацията, на финансовото състояние и на административния й капацитет. Разглежда също регулаторните документи, изграждането на институционална идентичност на БФБ и Национална баскетболна лига, важността на връзките с обществеността, лоялната фен база, както и използването на потенциала на международните мачове и събития в страната ни. „В оперативния план, който съм разработил, има над 350 стъпки”. Сред основните точки в програмата са промените в устава и уредбите в БФБ. В момента, припомня Виктор Кирков, има различни нива на членски внос, които трябва да се уеднаквят. Както и при футбола, в управителния съвет не бива да има представители на клубовете.

 

„Изключително важно е да има широко представителство в този орган, да бъдат представени съдии, треньори и състезатели. Препоръчвам въвеждането на лицензионен режим, който да даде насоки на клубовете за достигане на по-добро организационно ниво. Необходимо е да се регулира и дейността на агентите по  отношението на баскетболистите, които водят чуждестранни играчи в българското първенство. Взаимоотношенията между клубовете и състезателите също трябва да се регулират.

 

 

Приоритети в програмата

 

са още преминаването към електронно управление на процесите в БФБ, повишаването квалификацията на спортно-педагогическите кадри в системата на българския баскетбол, подобряване управлението на връзката с привържениците и др.

 

„Стартирах с един доста сериозен анализ на състоянието на българския баскетбол в настоящия момент. Видях къде са проблемните страни, които трябва да бъдат подобрени. Потърсих добри примери от чужбина, които могат да бъдат приложени в България. Хубавото при родния баскетбол е, че клубовете са възприели начин на работа, при който не харчат много пари, за да поддържат едно добро ниво на баскетбола. За съжаление, липсва работата в направленията маркетинг и лоялност на феновете. Следователно и печалбите са ограничени.

 

*Кликнете на снимката, за да чуете цялото интервю

 

 

 

"Отбор на надеждата" на девето световно първенство

 

 

„Има наистина талантливи деца, които заслужават да им бъде даден шанс. Но дори и тези, които не са футболни таланти, винаги са добре дошли в „Отбор на надеждата”, за да могат да развият своите личностни качества. Това е основната цел на нашия проект. Тези хора да успеят да се реализират успешно в обществото, в което живеят, а пък чак след това да развият необходимите футболни качества”, коментира Виктор Кирков дни след като бе обявено предстоящото участие на българския национален тим в девето поредно световно първенство по футбол за бездомни хора във Финландия през 2020 г. Социалният Мондиал ще се проведе в град Тампере от 28 юни до 5 юли. Ранните дати за провеждане на турнира през идната година ще ограничат сериозно времето за подготовка. „Голяма част от нашите играчи са младежи в неравностойно положение в горен курс и са на училище до 30 юни. Планираме да обявим разширения състав на националния „Отбор на надеждата“ в началото на май и да започнем подготовка на 23 май”.

Изпълнителният директор на компанията, която е официален партньор на шотландската фондация Homeless World Cup за територията на България, съобщи още, че

 

футболният специалист Борислав Фердинандов

 

ще бъде национален селекционер на „Отбор на надеждата“ и през следващата година. „Доволен съм от работата, която Фердинандов свърши през последните 2 години и затова го поканих да води отбора на трето поредно световното първенство. През 2018 и 2019 година, под ръководството му, националният „Отбор на надеждата“ завърши на дванадесета позиция в крайното класиране на турнира”.

„Отбор на надеждата” е проект за социална интеграция на хора в неравностойно положение, който постига

 

100 процента успеваемост

 

при работата с националните си състезатели от 2011 г. до днес. Резултатите и тази година са категорични.

Асен Трайков, вратарят на „Отбор на надеждата” 2019, тренира в „Пирин” (Благоевград). Алекси Кирилов, полеви играч на тима, също върви уверено по своя път в професионалния футбол, като вече е част от „Септември” (София). Други момчета от тазгодишния „Отбор на надеждата” тренират за по-малки клубове. Някои вече са започнали работа. Тези младежи, изтъкна Виктор Кирков, убедиха цяла България, че могат много и имат качествата да бъдат лидери в обществото. Разбрали са, че всичко зависи от самите тях. Научиха се, че е по-добре е да си поставят цели, които могат да постигнат с труд и усилия, независимо от старта, който имат. „С оглед на нивото на българския футбол, считам, че представяме България по отличен начин”, коментира Кирков представянето на „Отбор на надеждата” на световното първенство по футбол за бездомни хора. Спортният мениджър изтъкна и историческата за български състав първа победа над представителен тим на Бразилия.

 

„Иска ми се тази година вече да имаме гарантирано проектно финансиране за отбора, което да ни позволи да работим в перспектива 4 години и да дадем възможност на деца в други нови градове да се докоснат до магията на участието в световно първенство”.

 

Виктор Кирков сподели още, че и тази година подбирането на младежи за „Отбор на надеждата” ще се проведе най-вече в София, Пловдив и Сливен, където има утвърдени центрове на тима и отлични специалисти. Все пак спортният мениджър изрази надежда, че скоро ще има възможност да се даде шанс и на талантливи младежи от други градове, сред които Пазарджик, Самоков, Кюстендил, Стара Загора, Благоевград и Враца. „Пожелавам си да няма контузии, да са толкова отдадени, колкото момчетата през тази година”, сподели Виктор Кирков очакванията си за новия „Отбор на надеждата”.

 

*Кликнете на снимката, за да чуете цялото интервю